Wykonanie
Szybki i prosty sposób na przyrządzenie pysznych kotletów
schabowych, według przepisu mojej Mamy. Wystarczy podsmażyć kotlety, doprawić porządnie
słodką papryką,
potem poddusić lekko z
cebulką i obiad gotowy. Co najlepsze, nie tylko obiad, bo kotlety ze
schabu doskonale smakują też na zimno np. z
chlebem. A jak byłam mała i tak najbardziej lubiłam wybieraną
chlebem prosto z patelni aromatyczną
cebulkę, która zostawała po obiedzie… Zresztą spróbujcie sami, palce lizać:)Co nam będzie potrzebne:– 5 niezbyt cienkich plastrów
schabu– 1 większa
cebula–
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona, ewentualnie odrobina
chilli dla lubiących pikantne potrawy–
olej do smażeniaPrzygotowanie:kotlety myjemy dokładnie, rozkładamy na desce i rozbijamy lekko (kotlety nie powinny być zbyt cienkie, bo w czasie smażenia się wysuszą), pamiętajcie, aby rozbijać kotlety przez folię spożywczą,
mięso nie będzie odpryskiwać
rozbite kotlety rozkładamy na talerzu lub desce, przyprawiamy
solą (ja na 5 kotletów zużywam niecałą płaską łyżeczkę
soli), posypujemy odrobiną
pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, dodajemy sporą ilość
słodkiej papryki mielonej i ewentualnie odrobinę
chilli (w mojej wersji użyłam piekielnie
ostrego tajskiego
chilli, które otrzymałam niedawno w prezencie – uwielbiam!)
na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzewamy
olej, kiedy będzie gorący kładziemy przyprawione kotlety i obsmażamy chwilkę z jednej i z drugiej stronykiedy kotlety się przyrumienią wlewamy na patelnię trochę
wody, mniej więcej tyle, żeby lekko przykryła
schabowe, przykrywamy pokrywką (jeśli nie macie odpowiedniej przykrywki wystarczy nakryć patelnię kawałkiem folii aluminiowej), zmniejszamy ogień i dusimy
w czasie, gdy kotlety się duszą, obieramy
cebulę, kroimy ją na pół-plasterki (kroimy
cebulę wzdłuż na połowę i dalej na plasterki)
pokrojona
cebulę dodajemy do
mięsa, nie mieszamy,
cebula powinna leżeć na koletach (inaczej może przywrzeć do patelni), przykrywamy z powrotem i dusimy tak długo na średnim ogniu, aż
woda wyparuje i zostanie nam aromatyczny
paprykowy sosikSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments