ßßß
Składniki:1,2 kg schabu wieprzowego( loin of pork),0,5 szklanki cukru( 1/2 cup of suger),0,5 szklanki soli( 1/2 cup of salt),2 łyżki suszonego majeranku( 2 tbs of majoran),4 ząbki czosnku( garlic),2 łyżki czubricy czerwonej( 2 tbs of savoury),sznurek( string to hang meat).
Schab dokładnie umyć i osuszyć. Obtoczyć w cukrze ze wszystkich stron. Ułożyć w głębokiej misce i wstawić do lodówki na jedną dobę. Od czasu do czasu wylewać spod mięsa wodę. Następnego dnia schab wymyć, poczekać jak obeschnie i natrzeć solą. Cały kawałek ma być pokryty warstwą soli. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso po raz kolejny wymyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć w prasce a następnie wymieszać z przyprawami. Wetrzeć ile się da w mięso a resztą okleić schab ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kolejną dobę. Następnie powiązać schab sznurkiem i powiesić w przewiewnym miejscu na 4 dni. U nas w kuchni na ścianie mąż przykręcił specjalną konstrukcję, na której wisiały 3 kawałki tak przygotowanego mięsa. Zrobiło się coś w rodzaju „małej kapliczki” wszyscy nagle zapragnęli siedzieć naprzeciwko tej ściany… co poniektórzy twierdzili nawet, że to lepsze niż choinka:) Najwięcej problemu miałam z naszymi czworonożnymi domownikami.