ßßß Cookit - przepis na Szynka dojrzewająca z majerankiem i czosnkiem

Szynka dojrzewająca z majerankiem i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Wędliny domowe, podsuszane , dojrzewające , to mój konik od dłuższego czasu . Dlaczego , dlatego , że są bardzo smaczne i bardzo zdrowe , nie zawierają konserwantów i uzdatniaczy , a także barwników czy wypełniaczy . Taka domowa szyneczka , al’a parmeńska , czy szwarcwaldzka to po prosu 100 % mięska w mięsie i tyle samo smaku i aromatu… Dodatkowo , te wędliny są naprawdę bagatelnie proste w wykonaniu i każdemu się udają . Teraz , bynajmniej przede mną, ostatnie miesiące , w których mogę je przygotowywać , gdyż niedługo zrobi się wiosna , później przydrepta lato , a wtedy w mojej komórce jest zbyt ciepło na suszenie mięsa ..o muchach już nie wspomnę , bo także pcha się ich do domu co niemiara ..Tak więc rozkosz ostatnich – no przed ostatnich , dojrzewających wędlin , pokrojonych cieniutko , zaserwowanych przed kominkiem w zimowy lekki wieczór z lampką czerwonego, wytrawnego wina i serem pleśniowym…… 😉 Pychota !
Składniki :
2 kg szynki wieprzowej , najlepiej tzw. kulki
0,5 kg soli
0,5 kg cukru
1 czubata łyżka, majeranku otartego
1 płaska łyżeczka mielonego suszonego czosnku
podkolanówki -nowe , ja używam zwykłych najtańszych stylonówek 😉
Mięso obcinamy , ze wszystkich farfocli , błon , skórek , odstających tłuszczyków itp . Formujemy z niego ładną w kształcie szyneczkę i wkładamy do metalowej miski , obsypując cukrem , z każdej strony grubą warstwą . Wstawiamy na dobę do lodówki , i tylko co jakiś czas ( dwa razy w ciągu doby ) zaglądamy do niej i zlewamy wypływające soki , jeśli cukier rozpuści się całkowicie , możemy dosypać świeżego – tu nie chodzi o smak , on nie słodzi mięsa , tylko wyciąga z niego wodę-osusza , więc nie bójmy się go dosypywać -landrynka mięsna Wam nie grozi 😉 P o upływie doby mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i znowu wkładamy do miski , tym razem zasypując obficie solą . Tak samo jak w przypadku cukru , odstawiamy na następną dobę , zlewając powstałe soki i dosypując świeżej soli . Dokładnie tak samo jak w przypadku cukru , przy tak grubym mięsie , a do tego zamkniętym przez cukier , który już nieco obsuszył nasz kawałek-zamknął pory mięsa , nie ma sposobu ,żeby przesolić nasz produkt , ale zbyt mała ilość soli może spowodować późniejsze gnicie , zamiast dojrzewania naszej szynki . Po upływie następnej doby ponownie płukamy i osuszamy mięso , a następnie obtaczamy w mieszance majeranku i czosnku , tworząc skórkę , wkładamy do pończochy -kształtujemy i wieszamy na przynajmniej 4 tygodnie w pomieszczeniu o temperaturze nie przekraczającej 16 C z nieszczelnym lub rozszczelnionym oknem . Po tym czasie mamy gotowy pyszny produkt . Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/szynka-dojrzewajaca-z-majerankiem-i-czosnkiem