Wykonanie
Składniki1200g
szynki wieprzowej (kulka)1/3 szkl
cukru1/3 szkl
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki (można dodać troszkę ostrej jak lubicie)1/2 łyżeczki
kolorowego pieprzu4 ząbki
czosnku2 kopiate łyżki
majerankuSzynkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić w misce i dokładnie zasypać i wygnieść w cukrze. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie
szynkę dokładnie umyć znów osuszyć i natrzeć
solą. Przykryć miskę i znów wstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie znów umyć i osuszyć.
Przyprawy utrzeć w moździerzu,
czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać. Natrzeć nimi dokładnie
szynkę, przykryć folią i wstawić na 48 godzin do lodówki.Po tym czasie
szynkę przełożyć do pończochy (nowej :) ) i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu. (U mnie wisiała przy oknie w kuchni). Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie zawinąć w lniana ściereczkę i wstawić do lodówki :)
Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i
daje się kroić w idealne cieniuteńkie plastry.Smacznego :)