ßßß
Składniki:udziec indyka bez kości 1 (ok. 1 kg) (Ja w tych proporcjach zrobiłam ok. 0.6 kg mięsa, wyszło pyszne.)cukier ½ szklankisól ½ szklankipeklosól 1 łyżkaczosnek 3-4 ząbkipapryka wędzona ostra ok. 2 łyżkimajeranekWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.
Mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
i majerankiem.
Włożyć do lodówki na dobę. Po tym czasie włożyć mięso do pończochy
i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.
Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera za lodówką.Zostawić na 4 doby.
Wyjąć z pończochy. Kroić w bardzo cienkie plasterki.W ten sposób można przygotować schab, karkówkę, szynkę itp. Smakuje wyśmienicie.