ßßß Cookit - przepis na Polędwica dojrzewająca

Polędwica dojrzewająca

nazwa

Wykonanie

50 dag polędwicy wieprzowej
cukier 1/4 szklanki
sól 1/3 szklanki
majeranek, papryka, czosnek granulowany lub świeży
podkolanówka do włożenia mięsa
Przygotowanie :
Mięso umyć pod bieżąca wodą, gdy są błony usunąć je.
Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz.
Po tym czasie umyć pod bieżącą wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie i wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania mięsa w cukrze )
Posypać mięso przygotowaną solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz.
Po upływie tego czasu mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobę
Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej porze może to być pobliże kaloryfera.
Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie.
Przepis pochodzi stąd
Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie to schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/02/poledwica-dojrzewajaca.html