Wykonanie
50 dag
polędwicy wieprzowej
cukier 1/4 szklanki
sól 1/3 szklanki
majeranek,
papryka,
czosnek granulowany lub świeżypodkolanówka do włożenia
mięsaPrzygotowanie :
Mięso umyć pod bieżąca
wodą, gdy są błony usunąć je.Osuszyć i włożyć do naczynia, posypać
cukrem i pozostawić w lodówce na 16 godz.Po tym czasie umyć pod bieżącą
wodą i ułożyć ponownie w pojemniczku (oczywiście myjąc je wcześniej dokładnie i wylewając płyn jaki pozostał po 16 godz. leżakowania
mięsa w cukrze )Posypać
mięso przygotowaną
solą, umieścić w pojemniku i pozostawić w lodówce na 24 godz.Po upływie tego czasu
mięso wyjąć, umyć, osuszyć i obtoczyć w przyprawach i przetrzymać w lodówce na następną dobęPo tym czasie wyjąć
mięso z lodówki, włożyć do pończochy i powiesić na co najmniej 4 dni w przewiewnym miejscu, o tej
porze może to być pobliże kaloryfera.
Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie.Przepis pochodzi stąd
Moje
mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku
wieprzowiny. Będzie to
schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami :)