ßßß Cookit - przepis na Domowa polędwica łososiowa

Domowa polędwica łososiowa

nazwa

Wykonanie

Królestwo za umiejętność organizacji czasu. Królestwo za czas. Za przynajmniej kilka dodatkowych godzin na dobę. Aby moja lista "rzeczy do zrobienia" zaczęła się w końcu kurczyć. Bo póki co przybywają na niej dodatkowe punkty. Coraz więcej filmów, które chciałabym obejrzeć, książek, które chciałabym przeczytać, dań, które chciałabym ugotować. Są na szczęście takie "potrawy", które praktycznie robią się same, a ich przygotowanie wymaga tak naprawdę minimum zaangażowania. I nie, nie mówię tu o ugotowaniu parówek czy zupki z proszku. Nie mam na myśli usmażenia jajecznicy. Ten przydługi wstęp prowadzi do kilku peanów na temat domowych wędlin. A w tym konkretnym przypadku, do domowej polędwicy łososiowej, która:
- jest smaczna
- nie została obstrzyknięta wodą dla zwiększenia wagi
- wymaga minimum zainteresowania - leży sobie nieboże dwa tygodnie i nic od nas nie chce
Jedna uwaga: od takiej polędwicy trudno jest się oderwać. Dosłownie.
Co jest lepsze: czy ona, czy domowy schab dojrzewający z pończochy - oceńcie sami. Schab jest bardziej ziołowy, polędwica czosnkowa. Jedno i drugie smaczne - można jeść na zmianę.
A jak wyglądała zaraz po wyjęciu z pończochy, możecie zobaczyć wśród moich zdjęć na Instagramie .
- kilogram polędwicy wieprzowej
- 1/4 szklanki peklosoli
- główka czosnku
- pół szklanki cukru
- pończocha lub bandaż
Polędwicę myjemy, osuszamy i czyścimy z wszelkich błonek. Nacieramy cukrem, wkładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 24 h.
Po wyznaczonym czasie polędwicę wyjmujemy, opłukujemy i osuszamy.
Do miseczki wsypujemy sól i dodajemy zmiażdżone praską ząbki czosnku. Całość ucieramy na pastę. Nacieramy nią dokładnie mięso.
Polędwicę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 7 dni.
Po tygodniu wyjmujemy i przekładamy do pończochy lub owijamy bandażem.
Wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na kolejne 7 dni.
Po tygodniu polędwica jest gotowa. Voil à!
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2015/03/domowa-poledwica-lososiowa.html