Wykonanie
Boczek w takiej postaci ładnie wygląda na kanapkach, dobrze się kroi i pysznie smakuje. Przygotowałam go w dość pikantnej wersji, jeśli chcecie by był trochę łagodniejszy w smaku, pomińcie
musztardę.
Składniki :ok. 1 kg
surowego boczku z odciętą skórą (najlepiej cienki, długi, niezbyt tłusty kawałek)1 płaska łyżka
soli1 łyżeczka ciemnego
cukru1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku2 małe
liście laurowe1 łyżka
musztardy sarepskiejPrzygotowanie :Ucieram w moździerzu wszystkie
przyprawy i powstałą mieszanką nacieram dokładnie
boczek. Zawijam go w folię spożywczą i odkładam na minimum 3 godziny do lodówki (najlepiej pozostawić go tam całą noc). Następnie smaruję
musztardą tę stronę
boczku, na której nie było skóry i ściśle zwijam w rulon. Tak przygotowane kawałek dokładnie związuję sznurkiem (lub z jego braku zwykłą bawełnianą nitką, złożoną podwójnie - jak u mnie), przekładam do lekko natłuszczonej formy i piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni C, po czym zmniejszam temperaturę do 170 stopni C i piekę
boczek jeszcze 70 minut.Przepis autorski.