ßßß Cookit - przepis na Szynka z szałwią

Szynka z szałwią

nazwa

Wykonanie

Szynka spędziła u mnie ponad dobę lodówce, zamarynowana z majerankiem, rozmarynem i szałwią, a później upiekłam ją w dość niskiej temperaturze. Jest bardzo delikatna i krucha, z wyrazistym smakiem ziół.
Składniki :
ok. 1 kg szynki wieprzowej (kulka)
1 pełna łyżka soli
1 łyżeczka ciemnego cukru (u mnie Dark Muscovado)
1 płaska łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 nieduże liście laurowe
kilka ząbków czosnku (obranych)
kilkanaście listków świeżej szałwii
Przygotowanie :
Wszystkie przyprawy dokładnie ucieram w moździerzu. Umytą szynkę dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram powstałą mieszanką. Na powierzchni szynki liście szałwii, mięso szczelnie zawijam w folię spożywczą i odkładam na minimum 12 godzin do lodówki (mogą by 24). Po tym czasie przekładam mięso do rękawa do pieczenia i piekę przez 90 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/szynka-z-szawia.html