Wykonanie
BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE

To chyba najprostszy barszczyk czerwony jaki robię :) Wystarcza w lodówce dwa plastry
boczku, jakaś skóra w zamrażalniku (zawsze odkrawam i tam ją wrzucam - taka utylizacja odroczona;), gotowy barszczyk KRAKUS i 15 minut :> Jeśli chcemy wersję wypasioną, możemy dorobić do niego krokiety np. z
francuskiego ciasta z farszem z pierogów z
kapusty słodkiej, ale równie pyszny jest z
chlebem czy
jajkiem na twardo:) Ponieważ barszczyk jest jak najbardziej niepostny, sycący i bosko czerwony, polecam na ciepłe danie w Sylwestra :)Składniki :

2 grube plastry
boczku wędzonegoskóra z
boczku - u mnie zawsze jakaś odkrojona poniewiera się w zamrażalniku czekając na lepsze czasy ;)koncentrat barszczu czerwonego KRAKUSząbek
czosnkuliść laurowyziele angielskiekilka ziarenek
pieprzu ziarnistegosok z cytryny\
cukier - łyżeczkamielony
pieprzmajeraneksólewentualnie grzybekZagotowujemy około 2 litrów
wody. Na wrzątek wrzucamy plastry
boczku, skórę, ząbek
czosnku,
liść laurowy,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie i chwilkę razem gotujemy. Następnie wlewamy około 3/4 koncentratu buraczanego, doprawiamy
sokiem z cytryny,
pieprzem,
solą i
cukrem. Ewentualnie dorzucamy
grzybka. Posypujemy
majerankiem. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia! Podajemy gorący :) Smaczności :>