Wykonanie
Wigilia tuż tuż więc najwyższy czas aby zacząć przygotowanie czerwonego barszczu . Tej potrawy nie może zabraknąć w ten wyjątkowy wieczór.Sposób, który Wam dzisiaj prezentuję nie można określić mianem tradycyjnego kiszenia barszczu, a mimo to barszcz jest bardzo aromatyczny, pachnący
buraczkami a jego kolor głęboki i w pełni naturalny.Gorąco polecam!!
3 kg
buraków2
liście laurowe3 ziarenka
angielskiego ziela2 łyżki
octusólpieprzczosnekcukiermajeranekBuraczki umyć, obrać, pokroić w plastry i przełożyć do garnka w którym będzie gotował się barszcz.Do
buraczków dodać
liście laurowe,
angielskie ziele.Wszystko posolić i dodać
ocet.Całość zalać przegotowaną zimną
wodą do przykrycia
buraczków i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.Po 4 dniach całość zagotować i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę zbierając szumowiny.
Buraczki odstawić do następnego dnia.Następnego dnia barszczyk ponownie zagotować i odcedzić
buraczki.
Buraczki wyrzucić.Barszcz doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem oraz
czosnkiem.Do barszczu dodać
majeranek.Tak przygotowany barszczyk można połączyć z około 1/2 litra
wywaru z rosołu.