ßßß
3 kg buraków2 liście laurowe3 ziarenka angielskiego ziela2 łyżki octusólpieprzczosnekcukiermajeranekBuraczki umyć, obrać, pokroić w plastry i przełożyć do garnka w którym będzie gotował się barszcz.Do buraczków dodać liście laurowe, angielskie ziele.Wszystko posolić i dodać ocet.Całość zalać przegotowaną zimną wodą do przykrycia buraczków i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.Po 4 dniach całość zagotować i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę zbierając szumowiny.Buraczki odstawić do następnego dnia.Następnego dnia barszczyk ponownie zagotować i odcedzić buraczki.Buraczki wyrzucić.Barszcz doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz czosnkiem.Do barszczu dodać majeranek.Tak przygotowany barszczyk można połączyć z około 1/2 litra wywaru z rosołu.