Wykonanie
Meatloaf with egg.


Składniki :0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sólpieprz świeżo zmielony
majeranekmaggiharissa
olej do smażenia
żółtkoSposób wykonania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez
mąki czy też
bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić
żółtko i smażyć jeszcze 3 minuty.