Wykonanie
Minced
pork.

Składniki :0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
ziemniaki małe długiefryturaSposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez
mąki czy też
bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju. Tajemnica soczystości tego kotleta tkwi w dodaniu
śmietany.
Ziemniaki nabijamy na patyk do szaszłyków i specjalnym nożykiem kroimy po patyku. Można spróbować zrobić ukośne nacięcie małym cienkim nożem. Po zrobieniu nacięcia rozciągamy
ziemniak na patyku i smażymy we fryturze.