ßßß

Przygotowanie:Farsz: Surowe ziemniaki obrać umyć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach, odstawić na 30 min.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.Z surowych ziemniaków odlać wytworzony płyn , połączyć z ugotowanymi ziemniakami.Na patelni rozgrzać olej , smażyć ziemniaki na rumiano co chwila mieszając by nie powstał placek.Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne. Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.W garnku zagotować wodę z odrobiną oleju ( dzięki temu pierogi się nie posklejają) , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelniSmacznego