Wykonanie

Składniki:0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz świeżo zmielony1
cukinia½
papryka czerwonaOlej do smażenia i posmarowania foliiSposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą
mięso przy nas w sklepie. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej
śmietany 18% .Z
cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym
mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę
papryką.Rozłożyć na
stole rękaw do pieczenia. Wykorzystuję do tego rękaw z folii, który przecinam i w ten sposób mam duży płat folii.Na folii rozłożyć
mięso, utworzyć kształt prostokąta. Na
mięso położyć
cukinię nafaszerowaną
mięsem i pomagając sobie folią zwinąć w rulon.Rulon związać na końcach nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny.PS. Pomysł na tą roladę podpatrzyłem TU