Wykonanie


W dobrej kuchni dodatki są równie ważne jak
mięso czy
ryby .Powinny być wyśmienite, bo łatwo zepsuć wspaniale przyrządzonego
kurczaka czy
łososia, rzucając na talerz odcedzone przed chwilą
ziemniaki.Pommes duchesse (czyt.pom duszez), uatrakcyjnią każdą potrawę. Popularny mielony natychmiast jest nobilitowany do roli księcia. (Przepis poniżej). Polecam ten odświętny sposób podania
ziemniaków, które są delikatne, mięciutkie i puszyste. Pommes duchesse, to po prostu pieczone ziemniaczane puree.1 kg sypkich
ziemniaków1
jajko1
żółtko2 łyżki
masła½ łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
biały pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować.Przecisnąć przez praskę lub ubić. Dodać
masło,
jajko i
żółtko z ¼ łyżeczki
soli. Wymieszać na gładką masę, doprawić gałką i
pieprzem. Odstawić do lodówki do ostygnięcia.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować
masłem.Ziemniaczane puree włożyć do rękawa kucharskiego lub szprycy z gwiaździstą, szeroką końcówką i wyciskać nieduże rozetki. Jeżeli nie mamy szprycy, bierzemy mocną torebkę foliową, odcinamy róg (możemy wyciąć ząbki) i tak przygotowani wyciskamy rozetki. Ostatecznie możemy formować kopczyki za pomocą 2 łyżeczek, a rowki zrobimy widelcem.Wszystkie rozetki przepędzlować roztrzepanym
białkiem.Pieczemy w temp, 200stop.około 15min,aż "duchesse" się zarumieni.A może zrobimy ziemniaczane eklerki?Książę i księżniczka, piękno i tradycja .

Tajemnica soczystych kotletów mielonych.Składniki :0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1
bułka namoczona w
mleku1jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz świeżo zmielony1 łyżeczka
maggi w płynie1 łyżeczka
majeranku roztartego w dłoniach
olej do smażeniaSposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę, który przy tym pracuje. Chyba, że zmielą
mięso przy nas w sklepie. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć i smażyć, na dobrej teflonowej patelni bez
mąki i bez
tartej bułki. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju. Ja robię zawsze próbę, smażę malutki kotlecik i smakuję .Zawsze
mogę doprawić. Tajemnica soczystości tych czasami przez nas kotletów, tkwi w dodaniu
śmietany.