Wykonanie

Od przyjaciół dostałem kilka dorodnych
kabaczków i teraz one królują w kuchni.
Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,
mięsem ,
serem i
owocami.
Kabaczek przypomina duży ,pękaty
ogórek. Najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm .Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny ,zielonobiały przez jasnożółty do
pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest
kabaczek makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti. Jest to warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku .Charakteryzuje się wspaniałą cechą ,odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii .Oprócz węglowodanów zawiera
białko ,ciutek tłuszczu ,wapń ,fosfor ,żelazo ,karoteny witaminy B i C .Wniosek :
kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre
przyprawy i sosy ,ale najważniejszą
przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem .
Kabaczek Christophera:Składniki:1 szt.
kabaczek0,25 kg
łopatki wieprzowej0,25 kg
szynki wieprzowej1
cebule1
bułka namoczona w
mleku1jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól,
pieprz świeżo zmielony
majeranekmaggizioła prowansalskieWykonanie:Z
kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z
kabaczka.posolić i oprószyć
ziołami prowansalskimi.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
oleju, ostudzić.
Bułkę namoczyć w
mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić.
Mięsa zmielić. Tylko takie
mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą
mięso przy nas w sklepie. Przełożyć
mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą
bułkę ,
jajko,
śmietanę,
przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką.Wyrobioną masą napełnić
kabaczka.Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC.Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć
jajko w koszulce. Oczywiście nasz
kabaczek, bez
jajka również smakuje wybornie.Jak zrobić
jajko w koszulce.Z
języka francuskiego - oeufs poches -
jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.W rondelku zagotować
wodę z dodatkiem
octu.
Wody nie należy solić. Do gotującej się
wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby
woda nie wrzała.Świeże
jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do
wody. Proponuję przed zsunięciem
wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała.Po 3 minutach
jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane
jajka kryją idealnie miękkie
żółtko.