Wykonanie

Lubię
mięso mielone, oczywiście zmielone w domu.
Broń mnie
Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego
mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ] . Zrobiłem trochę inaczej i dodałem
grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.Składniki:1,5 kg
łopatka wieprzowa2
cebule
1 duża
bułka namoczona w
mleku2
jajka2 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz,
majeranek,
maggi w płynie75 dag leśne
grzyby1
cebulasól.
pieprzGrzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z
cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną
cebulą i wyciśniętą
bułką. Dodać
jajka,
śmietanę,
przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane
grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z
ogórkiem kiszonym.