Wykonanie

Składniki na 6 - 8 średnich
pomidorów.

0,5 kg
szynka wieprzowa1
jajko1 mała
bułka1
cebula w kostkę , przesmażona1 łyżka
śmietany kwaśnej 18%
mleko do namoczenia
bułkisól,
pieprz,
majeranek,
maggi w płynie6 - 8
pomidorów2 łyżki sosu
chilli słodko - pikantnego1
młoda cukiniatymianek,
oreganoolej,
masło do smażeniaWykonanie:
Szynkę wieprzową ew.
łopatkę zmielić - używam tylko takiego
mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego
mielonego mięsa. W trakcie
mielenia mięsa dodać wyciśniętą
bułkę i przesmażoną
cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe
jajko, kwaśną
śmietanę i do smaku
przyprawy -
sól,
pieprz,
majeranek i
maggi. Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce.Z
pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć
solą i małą łyżeczką napełnić masą
mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.Miąższ z
pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu
chilli, posolić i wlać do naczynia z
pomidorami.Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC.
Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju. Doprawić
solą,
tymiankiem i
oregano. Podać jako dodatek do naszych pieczonych
pomidorów.Przepis widziałem [TUTAJ ] na blogu - " Codzienna kuchnia niecodzienna" , zainspirował mnie, postanowiłem go zrobić i okazało się, że było warto.