ßßß Cookit - przepis na Oczko-bułka z nadzieniem

Oczko-bułka z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 4 bułki
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki ketchupu
- 6 łyżek mleka
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- kostka czosnkowa knorr
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
1. Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzch i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułki smarujemy masłem wewnątrz i z zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało.
2. Na niewielkiej ilości masła smażymy cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, chwile zasmażamy. Dodajemy namoczoną bułkę i jeszcze chwilę smażymy, przyprawiamy i dodajemy ketchup.
3. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 min w 200 stopniach.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/oczko-buka-z-nadzieniem.html