ßßß
Dla podniesienia właściwości smakowych potraw w diecie lekkostrawnej używa się łagodnych przypraw takich jak sok z cytryny, małe ilości soli, koperek, pietruszka czy rzeżucha. Ze znanych technik kulinarnych najszersze zastosowanie mają gotowanie na wodzie i parze, duszenie oraz pieczenie w folii aluminiowej.Z reguły posiłki lekkostrawne powinny dostarczać takiej samej ilości energii i składników odżywczych jak normalne. Wyjątkiem jest dieta dla osób, które mają nadwagę i w związku z tym muszą ograniczyć ilość kalorii, oraz dla pacjentów z chorobami nerek - wtedy konieczne jest ograniczenie białka.Propozycje potraw na poszczególne posiłki:Śniadanie:Na lekkostrawne śniadanie poleca się zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawę lub herbatę z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna, napój może stanowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane (dozwolone rodzaje pieczywa), masło, świeżo przygotowany majonez z oleju sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy). Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina (z dozwolonych), upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku owocowego.II Śniadanie:Napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie (biszkopt, babka drożdżowa), budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.Obiad:Zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera- dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta marchewka, pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc (z dozwolonych), kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.Podwieczorek:Napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych wymienionych w obiedzie deserów.Kolacja:Zaleca się by możliwie często spożywana na kolację była potrawa gotowana: leniwe pierogi, budyń z mięsa lub sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko zwierzęce może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw , owoców lub soku z owoców.Sposoby dzięki którym można zredukować błonnik w diecie lub uczynić go mniej drażniącym przewód pokarmowy poprzez:- dobór młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,- usuniecie pestek np. z pomidorów, kabaczków, porzeczek,- usuniecie skórki poprzez obranie warzyw i owoców,- gotowanie, które zmiękcza błonnik,- przecieranie przez sito,- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych zamiast grubych kasz drobne, zamiast razowego pieczywa pieczywo pszenne, pszenno - razowe,- stosowanie soków i przecierów zamiast całych warzyw i owoców.Przy dolegliwościach żołądkowych warto niekiedy sięgnąć po wypróbowane stare metody stosowane przez nasze prababcie i babcie. W medycynie niekonwencjonalnej ziołolecznictwo doceniane i stosowane jest do dziś dnia. Apteczka ziołowa w diecie lekkostrawnej:- napar z rumianku łagodzi dolegliwości żołądkowe- napar z koperku i kminku, zwłaszcza u małych dzieci, pomaga na bóle powstałe na skutek nagromadzenia się gazów- napar z suszonych czarnych jagód ma działanie przeciwbiegunkowe i zapierające- herbatka z mięty przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych i pomaga organizmowi uporać się z tłustym i obfitym posiłkiem