Wykonanie
Lekarz zlecił Ci lekkostrawne posiłki? Już to sobie wyobrażasz: kleiki, papki, przetarte jarzynki...Spokojnie.Nawet na diecie możesz jeść znacznie więcej i smaczniej!Posiłki w diecie lekkostrawnej powinny być tak skomponowane, by dostarczały energii bez zbytniego obciążania układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że musisz jeść mdłe papki i zupki bez smaku. Posiłki lekkostrawne mogą być równie smaczne jak normalne. Należy tylko wybierać lekkostrawne produkty i przyrządzać je tak, aby organizm szybko i bez trudu mógł wykorzystać zawarte w nich składniki odżywcze.Kiedy dieta lekkostrawna? Stosuje się ją podczas osłabienia organizmu, np. podczas grypy. Lekarz może Ci ją zalecić także , gdy chorujesz na wrzody żołądka lub dwunastnicy, masz stany zapalne błony śluzowej żołądka i dróg żółciowych. Nie
będę wymieniać wszystkich przypadków, w których stosuje się dietę lekkostrawną, bo najczęściej jest ona zalecana przez lekarza i chory wie (albo przynajmniej powinien wiedzieć) jaką dietę powinien stosować. Na dietę lekkostrawną możesz przejść również wówczas, gdy odczuwasz zmęczenie, masz nieznaczne problemy z trawieniem (np. wzdęcia). Polecam dietę lekkostrawną podczas wzmożonego wysiłku umysłowego, np. sesji egzaminacyjnej.
Dla podniesienia właściwości
smakowych potraw w diecie lekkostrawnej używa się łagodnych przypraw takich jak
sok z cytryny, małe ilości
soli,
koperek,
pietruszka czy
rzeżucha. Ze znanych technik kulinarnych najszersze zastosowanie mają gotowanie na wodzie i parze, duszenie oraz pieczenie w folii aluminiowej.Z reguły posiłki lekkostrawne powinny dostarczać takiej samej ilości energii i składników odżywczych jak normalne. Wyjątkiem jest dieta dla osób, które mają nadwagę i w związku z tym muszą ograniczyć ilość kalorii, oraz dla pacjentów z chorobami nerek - wtedy konieczne jest ograniczenie
białka.Propozycje potraw na poszczególne posiłki:Śniadanie:Na lekkostrawne śniadanie poleca się zupy
mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego,
mleko,
kawę lub
herbatę z
mlekiem, słabe
kakao. Jeśli podawana jest zupa
mleczna,
napój może stanowić
herbata,
herbata z
cytryną.
Pieczywo mieszane (dozwolone rodzaje
pieczywa),
masło, świeżo przygotowany
majonez z
oleju sojowego,
słonecznikowego lub
oliwy z dodatkiem
soku z cytryny (bez
musztardy). Produkt
białkowy do
pieczywa może stanowić
biały ser,
twarożek homogenizowany,
jajko gotowane na miękko,
wędlina (z dozwolonych), upieczona w folii
cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany
dżem lub
miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub
soku owocowego.II Śniadanie:
Napój -jeden z wymienionych w I śniadaniu lub
sok owocowy, warzywny,
zsiadłe mleko, kanapka z
serem lub
wędliną lub
napój i kawałek
ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie (
biszkopt, babka drożdżowa),
budyń mleczny,
galaretka owocowa,
twaróg z
jabłkiem.Obiad:Zupa z dozwolonych produktów: krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana. Dania
mięsne,
rybne, półmięsne lub z
sera- dostarczające
białka zwierzęcego. Jako dodatek -
ziemniaki całe, puree,
ryż lub
kasza gotowana na sypko, drobny delikatny
makaron. Warzywa gotowane, surowa- utarta
marchewka,
pomidor bez skórki,
sałata zielona z
olejem lub słodką
śmietanką. Na deser może być surowy
owoc (z dozwolonych), kompot,
kisiel mleczny lub z
owoców,
napój owocowy.Podwieczorek:
Napój z kanapką,
napój i ciasto,
owoc lub jeden z innych wymienionych w obiedzie deserów.Kolacja:Zaleca się by możliwie często spożywana na kolację była potrawa gotowana: leniwe pierogi,
budyń z
mięsa lub
sera,
kurczak lub
ryba w galarecie,
ryba lub
mięso w jarzynach, risotto z
mięsem i warzywami,
zsiadłe mleko z
kaszą lub
ziemniakami.
Napój jak w I śniadaniu,
pieczywo,
masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera
białko zwierzęce może być podany dodatek
dżemu lub
miodu, jeśli jest np.
ryż z jabłkami musi być do
pieczywa dodatek
sera,
wędliny lub
ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw ,
owoców lub soku z
owoców.Sposoby dzięki którym można zredukować błonnik w diecie lub uczynić go mniej drażniącym przewód pokarmowy poprzez:- dobór
młodych, delikatnych warzyw i dojrzałych
owoców,- usuniecie pestek np. z
pomidorów,
kabaczków,
porzeczek,- usuniecie skórki poprzez obranie
warzyw i owoców,- gotowanie, które zmiękcza błonnik,- przecieranie przez sito,- stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych zamiast grubych
kasz drobne, zamiast
razowego pieczywa pieczywo pszenne, pszenno -
razowe,- stosowanie
soków i przecierów zamiast całych
warzyw i owoców.Przy dolegliwościach żołądkowych warto niekiedy sięgnąć po wypróbowane stare metody stosowane przez nasze prababcie i babcie. W medycynie niekonwencjonalnej ziołolecznictwo doceniane i stosowane jest do dziś dnia. Apteczka
ziołowa w diecie lekkostrawnej:- napar z rumianku łagodzi dolegliwości żołądkowe- napar z
koperku i
kminku, zwłaszcza u małych dzieci, pomaga na
bóle powstałe na skutek nagromadzenia się gazów- napar z suszonych
czarnych jagód ma działanie przeciwbiegunkowe i zapierające-
herbatka z
mięty przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie
soków trawiennych i pomaga organizmowi uporać się z tłustym i obfitym posiłkiem