ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński z kapustą i fasolą

Barszcz ukraiński z kapustą i fasolą

nazwa

Wykonanie

Wszelkiego rodzaju zupy buraczkowe wręcz uwielbiam. Mimo ,że z poniższym barszczem ukraińskim (jego przygotowaniem) trochę się schodzi...naprawdę warto!!! 5 litrów zupy zniknęło zanim jeszcze dobrze przestygła... ledwo udało mi się zrobić zdjęcia :)
SKŁADNIKI: na 5 litrów wody
dwa korpusy z kurczaka (możliwie najbardziej obczyszczone z mięsa)
5 szt. ziela angielskiego
4 listki laurowe
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 szklanka fasoli (namoczyć noc wcześniej a następnie podgotować)
3 dorodne suszone prawdziwki (zalać wrzątkiem i zostawić na noc)
8 dużych buraków
2 pomidory bez skóry
3 marchewki
garść fasolki szparagowej
garść posiekanego selera
6 ziemniaków
2 pietruszki
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
0,6 kg kapusty
natka pietruszki
majeranek
3 łyżki jogurtu 0%
koperek
ocet winny / sok z cytryny
cukier
sól
Ugotować wywar z drobiowych korpusów, ziela angielskiego, listków laurowych i pieprzu ziarnistego.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy a następnie podsmażyć/poddusić na niej z dodatkiem łyżki cukru i soku z połowy cytryny, obrane i pokrojone w paseczki buraki (do miękkości).
Na innej patelni , również na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Do garnka z wywarem dodać warzywa: pokrojone w paseczki marchewki, pietruszkę, fasolkę szparagową, seler, poszatkowaną kapustę, rozdrobnione pomidory, posiekane podgrzybki, ziemniaki i podgotowaną wcześniej fasolkę. Gotować do miękkości.
Następnie do zupy dodać zawartość patelni z cebulką i czosnkiem oraz masę z buraczków.
Wszystko razem potrzymać na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Doprawić solą , pieprzem, natką, majerankiem, octem winnym lub sokiem z cytryny - wedle własnego uznania (ilu ludzi tyle smaków). Pod koniec złamać smak cukrem. Zabielić jogurtem i gotowe :)
Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
Niestety (albo stety) u mnie nie dotrwał i został od razu zjedzony :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/barszcz-ukrainski-z-kapusta-i-fasola.html