Wykonanie
Wszelkiego rodzaju zupy
buraczkowe wręcz uwielbiam. Mimo ,że z poniższym barszczem ukraińskim (jego przygotowaniem) trochę się schodzi...naprawdę warto!!! 5 litrów zupy zniknęło zanim jeszcze dobrze przestygła... ledwo udało mi się zrobić zdjęcia :)SKŁADNIKI: na 5 litrów
wodydwa korpusy z
kurczaka (możliwie najbardziej obczyszczone z
mięsa)5 szt.
ziela angielskiego4
listki laurowepół łyżeczki
pieprzu ziarnistego1 szklanka
fasoli (namoczyć noc wcześniej a następnie podgotować)3 dorodne
suszone prawdziwki (zalać wrzątkiem i zostawić na noc)8 dużych
buraków2
pomidory bez skóry3
marchewkigarść
fasolki szparagowejgarść posiekanego
selera6
ziemniaków2
pietruszkiczerwona cebula2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia0,6 kg
kapustynatka pietruszkimajeranek3 łyżki
jogurtu 0%
koperekocet winny /
sok z cytrynycukiersólUgotować
wywar z drobiowych korpusów,
ziela angielskiego, listków laurowych i
pieprzu ziarnistego.Na patelni rozgrzać odrobinę
oliwy a następnie podsmażyć/poddusić na niej z dodatkiem łyżki
cukru i soku z połowy
cytryny, obrane i pokrojone w paseczki
buraki (do miękkości).Na innej patelni , również na
oliwie podsmażyć posiekany
czosnek i
cebulę.Do garnka z
wywarem dodać warzywa: pokrojone w paseczki
marchewki,
pietruszkę,
fasolkę szparagową,
seler, poszatkowaną
kapustę, rozdrobnione
pomidory, posiekane podgrzybki,
ziemniaki i podgotowaną wcześniej
fasolkę. Gotować do miękkości.Następnie do zupy dodać zawartość patelni z
cebulką i
czosnkiem oraz masę z
buraczków.Wszystko razem potrzymać na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.Doprawić
solą ,
pieprzem,
natką,
majerankiem,
octem winnym lub
sokiem z cytryny - wedle własnego uznania (ilu ludzi tyle smaków). Pod koniec złamać smak
cukrem. Zabielić
jogurtem i gotowe :)Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.Niestety (albo stety) u mnie nie dotrwał i został od razu zjedzony :)SMACZNEGO
