Wykonanie
Dawno mnie tu nie było. Sporo się w tym czasie działo i zwyczajnie zabrakło czasu na prowadzenie bloga. Na szczęście już jestem i postaram się nadrobić zaległości :)Na pierwszy post, po tak długiej przerwie, przedstawiam Wam... zupę z
czerwonej soczewicy z dodatkiem
pomidorów. Idealne danie na grudniową pogodę. Zdrowy, sycący i smaczny obiad. A co najważniejszy rozgrzewający :)Swoją
drogą jest to ciekawa alternatywa dla zwykłej pomidorówki, dlatego też za bazę może posłużyć nam niedzielny rosół.

Składniki:szklanka
soczewicymarchewka,
seler,
pietruszkaczerwona cebula3 ząbki
czosnkupuszka
pomidorówsól,
pieprz,
oregano,
majeranekliść laurowy,
ziele angielskieszczypta
cukrułyżka
oliwyłyżka
octu winnegokostka rosołowaSposób przyrządzenia:
Soczewicę zalać zimną
wodą i odstawić na godzinę.Zagotować
wodę, wrzucić
liść laurowy,
ziele angielskie i obrane warzywa. Dorzucić
kostkę rosołową i gotować 10 minut.Dołożyć
soczewicę, gotować 10-15 minut.

Na
oliwie podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek. Po tym czasie dokładamy
pomidory z puszki i dusimy 10 minut.Do
soczewicy dodajemy
pomidory z
cebulą i gotujemy 10 minut. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem,
oregano,
cukrem i
octem.

Smacznego