ßßß Cookit - przepis na (Z) PRZEMIANA ZIEMI

(Z) PRZEMIANA ZIEMI

nazwa

Wykonanie

Niedawno dotarła do mnie książka "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian", obiecałam Wam przepisy i oto dziś pierwszy.
Niby zwyczajna pomidorowa, z tych samych składników co zawsze ( no prawie), a jednak jakaś lepsza, z głębszym smakiem i aromatem, zresztą potwierdzili to domownicy : "Jakaś taka wyjątkowo smaczna ci wyszła ta zupa" :) Dzięki! bo niby kiedy indziej nie-smaczna?!
Nie obiecuję że już zawsze ugotuję zgodnie z tą filozofią, ale skoro wychodzi wszystko smaczniejsze, to czasem wykorzystam, a przepisy w książce smakowite ;)
Może na początek skrótowo kilka słów o samej filozofii Diety Pięciu Przemian, rodem z Chin.
Spodziewałam się nietypowych egzotycznych składników i skomplikowanego przygotowania wymagającego wiedzy niedostępnej zwykłym śmiertelnikom, tymczasem jestem bardzo zaskoczona na plus. Dieta nawiązuje do harmonijnego cyklu przemian w przyrodzie, czyli że po nocy następuje świt, potem wczesny ranek, ranek, późny ranek, przedpołudnie itd.
Dotyczy to też przemian pór roku, a te mają też swój charakter czyli zima jest ciemna i zimna, lato jasne i gorące. Niby to prawda oczywista, jednak Chińczycy przypisali także właściwości poszczególnym składnikom naszego jedzenia (kwaśnym, gorzkim, słodkim, ostrym i słonym, niektóre są wychładzające inne rozgrzewające), a sposób ich przyrządzania powinien odbywać się w odpowiedniej kolejności, zgodnie z cyklem odżywczym w przyrodzie . Książka zawiera tabele z opisem poszczególnych produktów i przypisanie ich do konkretnej Przemiany i ich właściwości Yin i Yang.
(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY
Nie jest to dieta tylko wegetariańska, każdą potrawę można przygotować wedle zasady Pięciu Przemian, ważne aby do potrawy dodać przynajmniej 3 produkty w odpowiedniej kolejności smaków, a potrawy będą wyjątkowo smaczne.
Wiosenny ruch yang znajduje odbicie w naszych potrawach gotowanych wiosną, szczególnie w zupach. Staramy się dodawać do nich (szczególnie w diecie wegetariańskiej) jak najwięcej ryżu, kasz, kukurydzy.
Nie będę się rozpisywać w szczegółach, zainteresowanym polecam poszperać w necie i książkach, bo myślę że warto.
Na początku wszystko wydaje się skomplikowane, ale po kilku daniach przyrządzonych "ze ściągą", nabieramy wprawy, bo w sumie wszystko odbywa się bardzo intuicyjnie.
Cytuję z książki:
"Warzywa obieramy sukcesywnie w kolejności smaków i robimy dwuminutowe odstępy między dodaniem jednego smaku i następnym, komponujemy potrawę stopniowo, a chwila przerwy między dodawaniem produktów...to czas, aby zapytać samego siebie, co pasuje do naszej koncepcji zupy , a co nie".
A teraz przejdźmy do praktyki czyli do przepisu:)
Podaję Wam oryginalny, w nawiasach moje zmiany).
Przygotowujemy w ścisłej kolejności:
(O) PRZEMIANA OGNIA
1 litr wrzątku
1 łyżeczka majeranku (dałam suszony ogrodowy)
1 liść laurowy
1 łyżeczka lubczyku (nie dałam)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki
1 marchew
(od siebie: 3 ziemniaki pokrojone w kostkę)
1 łyżeczka cukru
(M) PRZEMIANA METALU
1 cebula,
kawałek selera,
kawałek pora
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta czarnego świeżo mielonego pieprzu (dałam kolorowy Prymat)
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki bazylii( u mnie suszona )
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta ostrej sproszkowanej papryki
(W) PRZEMIANA WODY
sól
(D) PRZEMIANA DRZEWA
1/2 litra przecieru pomidorowego lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
(dałam domowy przecier)
(O) 1 łyżka świeżego lub suszonego koperku ( zastąpiłam świeżą natką pietruszki)
Ryż:
(O) 2 szklanki wrzątku
(Z) 1 łyżeczka oliwy
(M) 1 szklanka ryżu
(W) sól
Ugotować ryż: zagotować wodę, dodać oliwę, wsypać ryż i sól.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.
W drugim garnku zagotować wodę. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru i koperku. (ja warzywa pokroiłam wszystkie w kostkę).
Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy ( wyjęłam tylko por, cebulę i inne zbędne farfocle, resztę warzyw pozostawiłam). Zagotować z przecierem.
Przelać do talerzy, podawać z koperkiem (ja z posiekaną natką).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/05/wiosenna-zupa-pomidorowa-z-kuchni.html