Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 11 grudnia 2013 r. Każdą odsłonę zup darzę wielkim sentymentem, to moje ulubione dania, bo są zdrowe pożywne i pyszne. Dostarczają organizmowi płynów, ponieważ głównym składnikiem jest
woda, a tej powinniśmy spożywać co najmniej 6-8 szklanek każdego dnia.
Woda między innymi ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, reguluje ciśnienie
krwi, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy zaczynają swoje posiłki od zupjedzą o 20% mniej kalorii, ponieważ dają uczucie sytości, zaspokajają pierwszy głód, a tym samym regulują apetyt. Kształtują prawidłowe nawyki żywieniowe, sprzyjają utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Zupy są dobrym patentem na jedzenie większej ilości warzyw. To dotyczy szczególnie dzieci, które mają odmienne zdanie na temat ich dobroczynnego wpływu. Aura jesienno-zimowa krótkie dni, wiatr, deszcz, zmienna temperatura mogą wpłynąć na osłabienie organizmu i naszą odporność, dlatego zupa jarzynowa jest beneficjum. Dobór składników zależy tak naprawdę od nas, lub od tego co mamy w lodówce. Niezbędnikiem mojej zupy jest
cebula i
czosnek, które przygotowują nasz układ odpornościowy do walki z wirusami. Ponadto jest ona wypełniona
marchewką pietruszką,
selerem,
porem,
ziemniakami i wzbogacona
fasolką szparagową pochodzącą z mojego ogródka. Bardzo cenię to warzywo ze względu na wysokie wartości odżywcze - posiada sporo krwiotwórczego żelaza, potasu, magnezu, przyjaznych układowi nerwowemu witamin z grupy B, błonnik pokarmowy oraz pożywne i zdrowe
białko. Obniża poziom
cukru we
krwi, zaleca się jego stosowanie w cukrzycy chorobach nerek, przy osłabieniu
mięśnia sercowego.
Fasola ma bardzo odległą historię, ponieważ została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich konkwistadorów. Zresztą ci ostatni rychło docenili jej zalety i sprowadzili jej nasiona do "Starego Świata", przyczyniając się do rozpowszechniania tej rośliny na skalę towarową nie tylko na kontynencie europejskim ale również w Afryce i Azji. Wszystkie warzywa podsmażyłam na patelni, aby wzmocnić i pogłębić smak potrawy, następnie połączyłam z
wywarem mięsnym i rozpoczęłam gotowanie - najważniejszy proces kreowania zupy, bo to właśnie tu powolutku przenikają substancje odżywcze i bogate witaminy z warzyw do
bulionu. Na koniec dodałam
natkę pietruszki,
bazylię i posiekany
estragon oraz zagęściłam tartym
parmezanem i
żółtkiem. Uzyskałam aromatyczne danie pełne jesiennych smaków rozgrzewające i sycące z nutką tęsknoty za latem:-)Zupa jarzynowa z
ziemniakami i
fasolką Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 10 grudnia . Odżywcza zupa jarzynowa z
ziemniakami i
fasolką! W tej zupie ogromną rolę odgrywa
estragon, który wydobywa z niej nieznane ukryte pokłady aromatów, dające ogromną satysfakcję i pełnię radości:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 20 min Liczba porcji: 4 porcje Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g)Liczba kilokalorii w porcji: 147
Białko na porcję: 7 g Tłuszcz na porcję: 3 g Błonnik na porcję: 6 gSkładniki:Przepis zaadaptowany z "Kwestii Smaku" nieznacznie zmodyfikowany.
marchewka : 1
pietruszka : 1/2
seler : kawałek
por : 1/2 małego
cebula : 3 małe
fasolka szparagowa : garść
ziemniaki : 4 średnie
masło klarowane : 1 łyżka
olej kujawski : 1 łyżka
żeberka : 300 g
golonka : 1/2
czosnek : 1 ząbek świeży
estragon (ewentualnie suszony): 1 łyżeczka
bulion warzywny lub drobiowy, może być
woda np. mineralna : 2 litry
ziele angielskie : 2
listek laurowy : 2
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : 3/4 łyżeczkiDodatki:posiekana
natka pietruszki : 1 łyżeczkaposiekany
koperek : 1 łyżeczka
bazylia (dodałam suszonej): 1/2 łyżeczkidrobno tarty
parmezan : 1 szklanka
żółtko : 1Przygotowanie:
włoszczyznę dokładnie płuczę warzywa korzeniowe
skrobię, odcinam liście z
marchewki pietruszki i
seleramarchewkę kroję na plasterki
pora kroję na 1/2 cm plasterki
cebulę kroję w kosteczkę
fasolkę płuczę, odcinam końce, kroję na 1/2 cm kawałki
ziemniaki skrobię, kroję w kosteczkę, wkładam do miski i zalewam zimną
wodą, aby nie ściemniały na dużej patelni podgrzewam
masło z
oliwą, kiedy jest gorące wkładam
mięso i obsmażam je dokładnie z każdej strony około 8 minut, doprawiam
solą i
pieprzem przenoszę do dużego garnka z
bulionem i gotujęnastępnie na patelnię wkładam
cebulę obrany ząbek
czosnku,
pora oraz
suszony estragon smażę mieszając przez około 5 minutdodaję warzywa korzeniowe
marchewkę pietruszkę,
seler,
fasolkę, odcedzone
ziemniaki,
ziele angielskie i
listki laurowe mieszam i smażę około 10 minut

przenoszę zawartość patelni do
bulionu z
mięsem po zagotowaniu doprawiam
solą morskągotuję pod uchyloną pokrywą przez około 20-30 minut do miękkości warzyw na koniec dodaję posiekaną
natkę pietruszki,
koperek,
bazylię, a także posiekany
świeży estragon jeśli go mamydodaję drobno starty
parmezan mieszam, aż się rozpuściwyłączam ogień pod garnkiem i dodaję
żółtko uprzednio rozprowadzone z kilkoma łyżkami gorącego
wywarułowię
liście laurowe z zupy, bo nie cierpię ich w talerzu,
czosnek, ewentualnie
selerdoprawiam świeżo zmielonym
pieprzemzupę podałam z grzankami


Smacznego!