Wykonanie
Kolejny poniedziałek z daniami bezmięsnymi. Fajna akcja rozbudzająca kreatywność.Śniadanie: Zielony omlet z
fetą i
papryką.

Składniki i wykonanie:- 2
jajka,- 1 brykiet
mrożonego szpinaku,- po łyżeczce świeżej
bazylii i
pietruszki,- 1 czubata łyżka
płatków owsianych ,- 1/2
papryki w
trzech kolorach,- plaster
fety,-
sól,
pieprz biały mielony, szczypta
czosnku mielonego- 1 łyżeczka
oleju.
Szpinak przelać gorącą
wodą, odcisnąć i dodać razem z
ziołami do rozbitych
jajek. Całość rozbełtać trzepaczką dodając
płatki owsiane i
przyprawy. Wylać na rozgrzaną patelnię. Na wierzchu ułożyć pokruszoną
fetę i paski
zielonej papryki. Przykryć pokrywką i smażyć, aż
jajka się zetną. Zjeść dogryzając czerwoną i
żółtą paprykę.II Śniadanie:
Kaszka kukurydziana zapiekana z
jabłkami
http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/11/kaszka-kukurydziana-zapiekana-z-jabkiem.htmlObiad: Klopsy
fasolowe z
ziemniakami.

Składniki (na 2 - 3 porcje) i wykonanie:- 1/2 puszki
czerwonej fasoli,- 1 mała
czerwona cebula,- 2
pieczarki,- 1 mały
ogórek konserwowy,- kawałek
czerwonej papryki,- 2 łyżki
natki pietruszki,-
sól,
pieprz,- 1 płaska łyżeczka
chilli,- 1
jajko,- 2-3 łyżki
bułki tartej,-
olej do smażenia.Posiekać
cebulę z
pieczarkami i poddusić na patelni.
Fasolę odsączyć, rozgnieść z
pieczarkami i
cebulą ( przyrządem do dukania
ziemniaków), dodać pokrojoną na drobno
paprykę,
natkę i
ogórek. Wymieszać z
jajkiem,
przyprawami i
bułką tartą. Uformować okrągłe klopsy, lekko obtoczyć w
bułce i usmażyć na rozgrzanym
oleju. Ja zjadłem z ugotowanymi
ziemniakami i
ogórkiem konserwowym.Kolacja: Pikantny
twarożek na brzoskwiniach.

Składniki i wykonanie :- 2 połówki
brzoskwini z puszki ( w sezonie świeża),- 100 g
twarogu,- 2 łyżki
jogurtu naturalnego,- 1/2 posiekanej,
czerwonej cebuli,-
sól, dużo
pieprzu,- łyżka uprażonego
słonecznika.
Twaróg rozgnieść z
jogurtem, dodać
sól,
pieprz i
cebulę. Wymieszać, nałożyć na połówki
brzoskwini i posypać uprażonym
słonecznikiem. Możemy zjeść z kromką
chleba.
Chleb pszenno - żytni na zakwasie.

http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html