ßßß Cookit - przepis na Jak to sie polska kuchnia z brytyjską spotkała, czyli kapuściany paj

Jak to sie polska kuchnia z brytyjską spotkała, czyli kapuściany paj

nazwa

Wykonanie

Brytyjczycy uwielbiają paje. Tydzień bez paja to tydzień stracony. Paj może byc wiejski, pasterski, warzywny, rybny lub w postaci szarlotki . Do paja można włożyć praktycznie wszystko, no może oprócz teściowej, bo się nie zmieści. Paje zapieka się w piekarniku na złoty kolor i zjada przy akompaniamencie dobrego piwa. Ach zapomniałabym! Do paja można też dodać piwo i wino. Jak sami widzicie, do paja wchodzi wszystko, oprócz teściowej. Takiego paja można pokryć lub otulić francuskim ciastem, lub kruchym, mozna też obłożyć ziemniakami w plastrach lub uduszone z serem i masłem. Nie ma nic lepszego na zimowe wieczory niż ciepłe kapcie, grzane wino z cynamonem lub piwo z sokiem i kawałek paja na talerzu.
My lubimy paja z kurczakiem i porami w kremowym sosie i szkockiego paja zwanego pasterskim. Co tak właściwie znaczy słowo "paj" i jak to wygląda? Paj (Pie) to nic innego jak potrawa zapiekana w naczyniu, czyli zapiekanka lub ciasto/ w cieście. W Wielkiej Brytanii zapiekanki serwowane były już w XIV w. Pierwsze wzmianki o pajach odnotowali kronikarze podczas koronacji Henryka VI, gdzie serwowano zapiekanki z pawia, który był królewskim przysmakiem. Paj, wraz z pierwszymi Pielgrzymami zawędrowali też do Stanów Zjednoczonych i jest tak samo popularny jak jego starszy przodek z Wysp. Najbardziej popularny to chyba Apple Pie czyli szarlotka.
Kiedyś zamieściłam przepis na typowego paja z kurczakiem i pieczarkami w cieście francuskim. Jeżeli ktoś ma ochotę na przepis to zapraszam TUTAJ
Tak sobie ostatnio pomyślałam, dlaczego nie zrobić polsko brytyjskiej zapiekanki? Połączyć to co najlepsze z polskiej i wyspiarskiej kuchni? Od tego intensywnego myślenia powstała rewelacyjna zapiekanka z kapusta kiszoną i mielonym mięsem. Zapraszam do stołu!
Kapuściany Paj - czyli zapiekanka z kapusty kiszonej
Składniki
500gr kapusty kiszonej
500gr mielonej wieprzowiny
1,5kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
zielona pietruszka
suszone grzyby
suszona śliwka
ser żółty
jajko (tylko żółtko)
olej
masło
mleko
sos sojowy
mielony kmin rzymski
majeranek
oregano
mielona kolendra
liść laurowy
cukier
sól
papryka mielona
gałka muszkatołowa
( W OKRESIE ŚWIĄTECZNO-NOWOROCZNYM MOŻEMY WYKORZYSTAĆ BIGOS, CO ZAOSZCZĘDZI NAM DUŻO CZASU I ROBOTY)
Zaczynamy od namoczenia grzybów, potrzebujemy około dwóch garści. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kapustę kiszoną. Ja kapusty nie moczyłam, bo u mnie to ja kupuję taką słoikową lub z worka i ona nie jest taka kwaśna. Do kapusty dodajemy pokrojone w paski grzyby i 2-3 suszone śliwki, posypujemy to przyprawami, około pół płaskiej łyżeczki kminu, majeranku, oregano, kolendry i cukru. Dodajemy z dwa, moze trzy liście laurowe, sporo pieprzu. Kapustę porządnie smażymy przez jakieś 15 minut, wskazany złoty kolor. Dodajemy startą marchewkę i pietruszkę i dalej smażymy. Na końcu dodajemy mielone mięso i posiekaną zieloną pietruchę.
Obsmażamy przez chwilę i doprawiamy paroma łyżkami sosu sojowego i wywarem z grzybów. Jeżeli farsz jest za suchy to podlewamy zagotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Obieramy 1,5 kg ziemniaków i gotujemy w sposób jak najbardziej tradycyjny. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy gruby plaster masła i chlust mleka, dusimy/tłuczemy/ubijamy na gładką masę. Dodajemy 2 garści utartego sera, roztrzepane żółtko i chmurkę utartej gałki muszkatołowej. Dusimy ziemniaki dalej, aż do uzyskania masy gładkiej, jak aksamit:)
Do żaroodpornego naczynia wkładamy farsz kapuściany i na to układamy ziemniaki. Ziemniaki nakłuwamy widelcem, lub dziobiemy łyżką, albo robimy artystyczne mazańce nożem. Na środku robimy taką większą głębszą dziurkę, niech sobie powietrze uchodzi. Posypujemy to utartym serem i papryką wędzoną dla uzyskania pięknego koloru.
Wkładamy naszego paja do piekarnika nagrzanego na 200C, na jakieś 20-30 minut. Gotowe Kochani! Zrobiliśmy naszego pierwszego polsko-brytyjskiego paja:)
Smacznego!
Jeżeli Wam smakowało i podoba Wam się w sznupkowej kuchni, to musicie koniecznie przytulić nas na FACEBOOKU - po prawej stronie jest fejsowa etykietka, wystarczy tam kliknąć i od razu Wasze życie nabierze smaku i koloru:) A nasze będzie bogatsze o kolejnych przyjaciół.
Miłej niedzieli, miłego dnia i miłego życia Kochani:)
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2012/11/jak-to-sie-polska-kuchnia-z-brytyjska.html