Wykonanie
Brytyjczycy uwielbiają paje. Tydzień bez paja to tydzień stracony. Paj może byc wiejski, pasterski, warzywny,
rybny lub w postaci szarlotki . Do paja można włożyć praktycznie wszystko, no może oprócz teściowej, bo się nie zmieści. Paje zapieka się w piekarniku na złoty kolor i zjada przy akompaniamencie dobrego
piwa. Ach zapomniałabym! Do paja można też dodać
piwo i
wino. Jak sami widzicie, do paja wchodzi wszystko, oprócz teściowej. Takiego paja można pokryć lub otulić
francuskim ciastem, lub kruchym, mozna też obłożyć
ziemniakami w plastrach lub uduszone z
serem i
masłem. Nie ma nic lepszego na zimowe wieczory niż ciepłe kapcie, grzane
wino z
cynamonem lub
piwo z
sokiem i kawałek paja na talerzu.My lubimy paja z
kurczakiem i
porami w kremowym sosie i szkockiego paja zwanego pasterskim. Co tak właściwie znaczy słowo "paj" i jak to wygląda? Paj (Pie) to nic innego jak potrawa zapiekana w naczyniu, czyli zapiekanka lub ciasto/ w cieście. W Wielkiej Brytanii zapiekanki serwowane były już w XIV w. Pierwsze wzmianki o pajach odnotowali kronikarze podczas koronacji Henryka VI, gdzie serwowano zapiekanki z pawia, który był królewskim przysmakiem. Paj, wraz z pierwszymi Pielgrzymami zawędrowali też do Stanów Zjednoczonych i jest tak samo popularny jak jego starszy przodek z Wysp. Najbardziej popularny to chyba Apple Pie czyli szarlotka.




Kiedyś zamieściłam przepis na typowego paja z
kurczakiem i
pieczarkami w cieście francuskim. Jeżeli ktoś ma ochotę na przepis to zapraszam TUTAJTak sobie ostatnio pomyślałam, dlaczego nie zrobić polsko brytyjskiej zapiekanki? Połączyć to co najlepsze z polskiej i wyspiarskiej kuchni? Od tego intensywnego myślenia powstała rewelacyjna zapiekanka z
kapusta kiszoną i mielonym
mięsem. Zapraszam do stołu!Kapuściany Paj - czyli zapiekanka z
kapusty kiszonej
Składniki500gr
kapusty kiszonej500gr mielonej
wieprzowiny1,5kg
ziemniaków2
marchewki1
pietruszkazielona
pietruszkasuszone grzybysuszona śliwkaser żółtyjajko (tylko
żółtko)
olejmasłomlekosos sojowymielony
kmin rzymski
majeranekoreganomielona
kolendraliść laurowycukiersólpapryka mielona
gałka muszkatołowa( W OKRESIE ŚWIĄTECZNO-NOWOROCZNYM MOŻEMY WYKORZYSTAĆ BIGOS, CO ZAOSZCZĘDZI NAM DUŻO CZASU I ROBOTY)Zaczynamy od namoczenia
grzybów, potrzebujemy około dwóch garści. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy
kapustę kiszoną. Ja
kapusty nie moczyłam, bo u mnie to ja kupuję taką słoikową lub z worka i ona nie jest taka kwaśna. Do
kapusty dodajemy pokrojone w paski
grzyby i 2-3
suszone śliwki, posypujemy to
przyprawami, około pół płaskiej łyżeczki
kminu,
majeranku,
oregano,
kolendry i
cukru. Dodajemy z dwa,
moze trzy
liście laurowe, sporo
pieprzu.
Kapustę porządnie smażymy przez jakieś 15 minut, wskazany złoty kolor. Dodajemy startą
marchewkę i
pietruszkę i dalej smażymy. Na końcu dodajemy
mielone mięso i posiekaną zieloną pietruchę.

Obsmażamy przez chwilę i doprawiamy paroma łyżkami
sosu sojowego i
wywarem z
grzybów. Jeżeli farsz jest za suchy to podlewamy zagotowaną
wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Obieramy 1,5 kg
ziemniaków i gotujemy w sposób jak najbardziej tradycyjny. Do ugotowanych
ziemniaków dodajemy gruby plaster
masła i chlust
mleka, dusimy/tłuczemy/ubijamy na gładką masę. Dodajemy 2 garści
utartego sera, roztrzepane
żółtko i chmurkę utartej
gałki muszkatołowej. Dusimy
ziemniaki dalej, aż do uzyskania masy gładkiej, jak aksamit:)

Do żaroodpornego naczynia wkładamy farsz kapuściany i na to układamy
ziemniaki.
Ziemniaki nakłuwamy widelcem, lub dziobiemy łyżką, albo robimy artystyczne mazańce nożem. Na środku robimy taką większą głębszą dziurkę, niech sobie powietrze uchodzi. Posypujemy to
utartym serem i
papryką wędzoną dla uzyskania pięknego koloru.

Wkładamy naszego paja do piekarnika nagrzanego na 200C, na jakieś 20-30 minut. Gotowe Kochani! Zrobiliśmy naszego pierwszego polsko-brytyjskiego paja:)Smacznego!



Jeżeli Wam smakowało i podoba Wam się w sznupkowej kuchni, to musicie koniecznie przytulić nas na FACEBOOKU - po prawej stronie jest fejsowa etykietka, wystarczy tam kliknąć i od razu Wasze życie nabierze smaku i koloru:) A nasze będzie bogatsze o kolejnych przyjaciół.Miłej niedzieli, miłego dnia i miłego życia Kochani:)