Wykonanie
Do tej
pory wszystkie przepisy zamieszczone na blogu były w zasadzie bardzo proste, dziś zapraszam na coś odrobinę bardziej zaawansowanego, a na pewno niestety czasochłonnego, ale za to jaki rezultat! W pierwszym wpisie poświęconym
bananom warzywnym (link tutaj) pisałem, jak bardzo uniwersalne jest to warzywo, a także, ze odgrywa podobną rolę w kuchni wielu krajach Ameryki Łacińskiej, jak u nas
ziemniaki (nota
bene także stamtąd pochodzące), tak więc nic
dziwnego, jeśli dzisiejsze danie
skojarzy Wam się nieco z ... pyzami ;). Zapraszam na bolas de verde, czyli swego rodzaju pyzy z
bananów warzywnych, nadziewane
mięsem i warzywami w ekwadorskim rosole wołowym. Tak wiec jeśli niemożliwe jest zdobycie tych
bananów, warto spróbować przyrządzić sam rosół, jest naprawdę pyszny, o niecodziennym smaku.Jest to także okazja do ożycia achiote i bulwy
manioku, które znajdują się w oryginalnym przepisie, aczkolwiek można jest bez problemu pominąć, a kolor rosołowi nadać np przy użyciu
kurkumy. Przepis będzie wyjątkowo długi i szczegółowy, tak wiec dla większej czytelności opisałem go w punktach. Stanowi on w dużej części tłumaczenie znakomitego przepisu opublikowanego po hiszpańsku pod tym adresem (polecam serdecznie, znakomite źródło przepisów, także po angielsku), uzupełniony wskazówkami od mojej ekwadorskiej przyjaciółki, wykonany jednak został osobiście przeze mnie, także wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Zapraszam !

Składniki :Do przyrządzenia rosołu wołowego na sposób ekwadorski:- 2 litry
wody- 0,5 kilo
mięsa wołowego gulaszowego- kości wołowe lub 0 , 3 kg łaty wołowej (dla dodania smaku)- 4 zielone
banany warzywne (plantany)- 3
pomidory- 2
marchewki- 1
cebula- 1 czerwona lub
zielona papryka- 6-7 ząbków
czosnku- garść listków
kolendry- opcjonalnie 2-3 kolby świeżej
kukurydzy i średnia bulwa
manioku (ich pomini ę cie nie wpłynie na smak zupy)- łyżka achiote (z powodzeniem można zastąpić łyżeczka
kurkumy)- łyżka
suszonego oregano- łyżka kuminu- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
ostra papryka lub sos
chili do smaku (rosół powinien być lekko pikantny)-
sól i
pieprz do smakuDo przygotowania nadzienia:- ugotowane i drobno posiekane
mięso z rosołu-
marchewki z rosołu- pół
czerwonej cebuli- 2
jajka ugotowane na twardo- pół
czerwonej papryki-1
pomidor- mała puszka
groszku- 2 ząbki
czosnku-2 łyżki siekanej
kolendry- 2 czubate łyżki
masła orzechowego- 1/3 szklanki rosołu- łyżeczka kuminu- łyżeczka achiote lub pół łyżeczki
kurkumy-
sól i
pieprz do smakuDo przygotowania masy: - ugotowane w rosole
banany warzywne- 1 surowy zielony
banan warzywny starty na tarce o drobnych oczkach- 2
jajka- duża szczypta
soli i
pieprzu
Przygotowanie:
Cebul ę,
papryk ę i obrane ze skórki
pomidory pokroić w drobn ą kostkę,
kolendrę i
czosnek drobno posiekać i na rozgrzanej w garnku odrobinie
oliwy przyrządzić sofrito, dodać
oregano, kumin, achiote (lub
kurkumę),
ostrą paprykę lekko posolić i dodać odrobinę
pieprzu.Po ok. 15 minutach smażenia dodać
mięso i obsmażać w sofrito przez mniej więcej 5 minut, następnie zalać całość 2 litrami
wody i doprowadzić do wrzenia.Do gotującego się rosołu dodać przekrojone na pół
banany, po 30 minutach dodać
maniok i gotować przez następne 45 minut.Dodać
marchewkę, pokrojony i obrany
maniok oraz
kukurydze w całości, gotować przez kolejne pół godziny, jeśli
mięso nadal jest twarde, należy gotować je tak długo, aż będzie miękkie.Jeśli dodaliśmy
maniok i
kukurydze należy je wybrać i odłożyć na bok, będą potrzebne dopiero w momencie serwowania.
Mięso i
marchewkę także wybrać, a po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę.
Banany zostawiamy w rosole, aż do momentu kiedy będziemy je potrzebować, nie mogą być wysuszone.Na patelni przygotowujemy kolejne sofrito, które będzie baza do nadzienia (
pomidor,
czerwona cebula,
papryka,
kolendra,
czosnek), gdy warzywa będą miękkie, dodajemy najpierw
przyprawy, a następnie
mięso,
marchewkę,
groszek, posiekane
jajka,
masło orzechowe i nieco przygotowanego wcześniej rosołu. Na lekkim ogniu, ciągle mieszając, smażymy wszystko przez ok. 15 minut i odstawiamy, aby wystygło.W międzyczasie wyjmujemy z rosołu
banany i przy użyciu blendera (lub widelca) przyrządzamy z nich puree, do którego dodajemy startego na tarce surowego
banana, wbijamy 2
jajka, dodajemy
pieprz i dość dużo solimy,ugniatamy wszystko na gładka masę, jeśli się nieco lepi do dłoni to nie szkodzi.Z tak przygotowanej masy formujemy kule wielkości sporych
polskich pyz, tak aby w każdej mieściła się co najmniej czubata łyżka nadzienia.Doprowadzamy do wrzenia rosół i delikatnie wkładamy do niego przygotowane kule.Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.Jeśli mamy
maniok i
kukurydze, dodajemy je z powrotem do rosołu tuz przed końcem gotowania aby się podgrzały. Kule serwujemy w rosole, z ewentualnym dodatkiem warzyw, posypujemy świeżą
natka kolendry i dodajmy po plastrze
limonki na każdą porcję. Można tez dodać odrobinę
ostrego sosu, smacznego!







