Wykonanie
Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki,
bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje
wodę aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. W środowisku kwaśnym bardzo szybko rozwijają się komórki
rakowe, podczas gdy zdrowe komórki
giną. Jedną z pierwszych oznak zakwaszenia organizmu są ciemne kręgi pod oczami. Inne to:
bóle głowy, niestrawność, pryszcze, krosty, nalot na
języku, częste przeziębienia, zaparcia czy łamliwość paznokci. Długotrwałe zakwaszenie może być przyczyną wielu przewlekłych chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory, nadwaga.Niech nam się nie wydaję, że to co kwaśne zakwasza organizm i odwrotnie :) Do produktów silnie zakwaszających organizm zaliczamy:
alkoholbiały cukier i produkty go zawierające np.
słodycze, czy
owoce z dodatkiem
cukrumąka pszenna i produkty z niej zrobione,
białe pieczywo,
makaronymięso wieprzowe, wołowe,
wędlinykawalekarstwatytoń
ser,
jajanapoje słodkie
kasza manna,
biały ryżocet spirytusowyczekoladasólczarne
herbatyjogurty dosładzaneProdukty, które odkwaszają organizm:
surowe warzywa i
owoce szczególnie:
szpinak,
awokado,
buraki,
marchew,
ziemniaki,
morele,
cytryny,
kapusta kiszona,
arbuz,
melon,
figi,
natka pietruszki,
owoc mango,
papaja,
kiwi,
ananas,
grejpfrut,
pomarańcze,
czosnekwodorosty morskie
ocet jabłkowyorzechyPamiętajmy, że oczyszczenie jelit, sprzyja odkwaszeniu organizmu, a jeśli w naszej diecie przeważają produkty zakwaszające to środowisko kwasowo-zasadowe naszego organizmu może być zaburzone.
2 porcje:2
cytryny2
grejpfruty2
pomarańczekiwiZ
cytryn,
grejpfrutów i
pomarańczy wyciskamy sok.
Kiwi obieramy ze skórki, wycinamy białą część i miksujemy razem z
sokiem z
cytrusów.