Wykonanie
Kurczak smażony z dodatkiem warzyw, zatopiony w
chińskim sosie, podawany z
ryżem. Przepis bardzo prosty, bardzo smaczny, zdrowy.
Składniki:-
filet z piersi kurczaka-
mieszanka warzyw (
marchew,
seler,
por,
brokuł,
pietruszka,
cebula,
papryka itp.)-
sos sojowy- łyżka
oliwy-
grzyby mung-
mieszanka przypraw chińskich (
słodka papryka,
papryka chili,
kurkuma,
cynamon,
goździki,
kolendra,
kmin rzymski,
kozieradka,
imbir,
czosnek)-
sól,
pieprz- szklanka
bulionu warzywnego- łyżka
mąki ziemniaczanej- woreczek ugotowanego
ryżuPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić na paski. Zamoczyć w
sosie sojowym. Usmażyć na patelni z odrobiną
oliwy. Do podsmażonego
kurczaka dodać pokrojone w paski warzywa oraz
brokuł. Chwilę podsmażyć. Dodać
grzyby.
Przyprawy wymieszać ze sobą w moździerzu i wsypać na patelnię, dokładnie wymieszać, całość zalać
bulionem i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Powstały sos zagęścić w razie konieczności odrobiną
mąki ziemniaczanej wymieszanej z
wodą. Podawać z ugotowanym na sypko
ryżem.