Kolejna wariacja na temat chińskich smaków, tym razem ryż z kurkumą i warzywami. Potrawa wymyślona oczywiście na szybko, kiedy zabrakło pomysłu na obiad :)Składniki:- szklanka ryżu- 1 brokuł- mała cebula- ząbek czosnku- średnia marchewka- kawałek pora- pół papryki (ja użyłam kawałek zielonej i żółtej)- sos sojowy- pół łyżeczki kurkumy- curry, papryka w proszku- przyprawa do potraw chińskich- sól, pieprz- oliwaPrzygotowanie:1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy.3. Pozostałe warzywa kroimy w podłużne paski a czosnek siekamy.4. Na rozgrzana patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy warzywa, smażymy przez chwilę, mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewamy 2, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawiamy pieprzem, curry oraz mieszanką przypraw.5. Dodajemy różyczki brokuła i ugotowany ryż. Mieszamy i gotowe :)