ßßß
Składniki :
Na wywar:2 piersi z kurczaka1 cebulakawałek porakilka marchewekpietruszka1 łodyga selera naciowegokilka ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegosólNa zupę :wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić2 łyżeczki nasion kolendry0,25 łyżeczki nasion kozieradki1 łyżeczka kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kopru włoskiego2 łyżeczki ryżu0,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu2 łyżeczki startego imbiru2 łyżeczki wyciśniętego czosnku1 średnia cebula1 papryczka chili (do smaku)puszka krojonych pomidorów (400g)0,5 łyżeczki kurkumy100ml mleczka kokosowego (użyłam śmietany)sok z cytryny (do smaku)sól
Przygotowanie :Wszystkie składniki wywaru umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.Kolendrę, kozieradkę, kmin, koper włoski i ryz uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydobywać się z nich aromat, ale uwaga aby ich nie przypalić! Następnie utrzeć je w moździerzu z dodatkiem pieprzu.W garnku rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodać imbir i czosnek, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, uprażone i utarte przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę, aby przyprawy połączyły się z masą cebulową. Dodać drobno pokrojony seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki.Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz sok z cytryny. Dodać pozostałą marchewkę i rozdrobnionego kurczaka, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podgrzać i natychmiast podawać.
Smacznego!