Wykonanie
Czy Wy również uwielbiacie klopsiki? Ja i P. na pewno :) Można je robić z różnymi dodatkami i w przeróżnych sosach, co
daje niemal nieskończone możliwości. Na moim blogu możecie już znaleźć tradycyjne klopsiki
tymiankowe w pysznym
pieczarkowym sosie, drobiowe klopsiki w
sosie pomidorowo-warzywnym z
rodzynkami oraz te same klopsiki w prostym sosie
cebulowo-
pietruszkowym, a także nieco bardziej niezwykłe klopsiki
curry z dodatkiem
imbiru w kremowym i delikatnym sosie o tym samym smaku . Te ostatnie niedługo
będę musiała powtórzyć, bo są niesamowite. Mówię Wam, pychotka :) Do tej
pory nie było jednak na blogu mojego nr 2 w tym temacie (nr 1 to zdecydowanie
curry). Mianowicie klopsików w sosie bardzo
pomidorowym :) Są one nie tylko smaczne, ale i lżejsze od tradycyjnych. Sos przygotowujemy bez dodatku
śmietany,
masła czy
mąki, za to z dużą ilością
pomidorów. To na pewno duża zaleta zarówno dla osób na diecie, jak i dla tych, odżywiających się normalnie. Ja chyba odnalazłabym się gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu staram się jeść zdrowiej. Nie stosuję żadnej diety. Co to, to nie. Jednak zaczęłam przygotowywać moje dania nie tylko z myślą o smaku, ale także z myślą o zdrowiu. Nie dodaję tłuszczu tam, gdzie nie jest on konieczny.
Sosów staram się nie zagęszczać
mąką, a
cukier i
sól ograniczyłam jeszcze bardziej niż przedtem. Uważam, że to dobry pomysł. Na pewno nie zaszkodzi, a jedynie może trochę pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą
porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie
mogę :)Klopsiki w
sosie pomidorowymporcja dla 4-5 osób

Potrzebujemy:450-500 g
mięsa mielonego z
kurczaka1
jajkook. 3-4 łyżki
bułki tartej (w zastępstwie polecam mielone
płatki owsiane) + trochę
bułki tartej/mąki razowej do obtoczenia klopsików4 niewielkie
cebulki dymki ze
szczypiorem1 puszkę krojonych
pomidorów (ja użyłam takich z
bazylią, bo akurat takie zalegały u mnie w szafce, ale w sezonie najlepsze będą oczywiście świeże)100 g dobrego
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
sól morską, świeżo mielony
czarny pieprz, 1-2 łyżeczki
cukru (opcjonalnie i tylko jeśli
pomidory są bardzo kwaśne)do podania:
kaszę gryczanę,
kuskus,
brązowy ryż lub pełnoziarnisty
makaron (co tam akurat macie pod ręką)świeże
zioła do posypania gotowego dania (u mnie
bazylia)
olej do smażenia
Cebulki siekamy w kosteczkę,
szczypiorek kroimy dość drobno.
Dymki oraz
szczypior łączymy z mielonym
mięsem,
jajkiem i
bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w
bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju i podsmażamy nasze
mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy
pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz
koncentrat pomidorowy z 3-4 łyżkami
wody. Sos doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. (Jeśli użyliśmy
pomidorów w puszce bez dodatku
ziół lub świeżych, to teraz możemy dodać szczyptę ulubionych.) Całość dusimy ok. 15-20 min (do zgęstnienia sosu). Podajemy np. z
kaszą gryczaną i posiekanymi
ziołami.

Smacznego!