Wykonanie
Dzisiaj post prezentujący kilka z zapiekanek, jakie gościły na moim
stole w ostatnim czasie. Zapiekanka to idealny sposób na wyczyszczenie lodówki przed wyjazdem, bądź większymi zakupami. U mnie zapiekanki goszczą od czasu do czasu, są łatwe w przygotowaniu, szybkie i w
sumie zawsze smaczne, więc
czemu nie?Zaczynamy od zapiekanki makaronowej z
bakłażanem .

Składniki:1/2 połówki
bakłażana ze skórką oraz środek z 1 całego
bakłażanamięso mielone wieprzowo-wołowe2 szklanki
makaronu pełnoziarnistego4
suszone pomidory2 ząbki
czosnku1/2
cebuli1/2 szklanki sosu lub
przecieru pomidorowegoprzyprawy do smaku:
papryka ostra,
sól,
pieprz ziołowy, pasta
chili,
majeranek,
papryka słodka
Przygotowanie:
makaron podgotowaćpozostałe składniki poddusić na patelnicałość wymieszać, włożyć do formy do zapiekania, posypać startym na dużych oczkach
serem żółtymzapiekać 30-40 minut w 180 stopniachNiestety nie udało mi się zrobić zdjęcia na talerzu, musicie zaufać, że wyglądała smacznie i była pyszna. I uwielbiam ten spieczony
makaron na wierzchu, jest mega chrupiący!Kolej na zapiekankę w cieście francuskim, podobną pokazywałam już TUTAJTym razem nieco inne składniki, kształt i porcja :)

Składniki:
ciasto francuskie1 pojedyncza
pierś z kurczaka3
marchewki1
pietruszkakawałeczek
selerakawałeczek
poraolej rzepakowy3
suszone pomidory3 łyżeczki czerwonego pesto1 łyżeczka pasty pomidorowejkawałek
żółtego seraprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskiePrzygotowanie:zaczynamy od pokrojenia
kurczaka na drobne kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem i obsmażamy delikatnie na
oleju rzepakowym, zdejmujemy z patelnikroimy wszystkie warzywa w drobną kostkę, wrzucamy na tą samą patelnię, dolewamy
oleju rzepakowego i obsmażamynastępnie podlewamy warzywa
wodą i pozwalamy im się nieco udusićgdy
woda wyparuje, a warzywa nie są już twarde (surowe) dodajemy pokrojone
suszone pomidory, pesto i pastę, mieszamy i zdejmujemy z ognia w tzw. międzyczasie ścieramy na dużych oczkach kawałeczek
żółtego seraskładamy zapiekankę: mieszamy warzywa i
kurczaka w naczyniu do zapiekania układamy
ciasto francuskie - z papierem, które z nim jest, będzie łatwiej wyjąćwykładamy nasz farsz, na wierzch posypujemy
startym seremskładamy całość, sklejamy bokiwkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni, na około 30 minut

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika najlepiej odczekać kilka minut, będzie się łatwiej kroiła.



Wyszły mi 2 porcje na dorosłe, głodne osoby, albo 4 dla mało-
jadków :)


Składniki:1 szklanka
makaronu pełnoziarnistego
brokułypuszka
tuńczyka1/2
cebuliser żółtypomidory z puszki1
marchewkakawałek
poraprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowyPrzygotowanie:
brokuły zalałam wrzątkiem i pozwoliłam im tak się "gotować" 2 minuty, wyjęłam
makaron nieco podgotowałam
marchewkę,
cebulę,
pora i
pomidory z puszki wymieszałam i poddusiłam na patelniwymieszałam wszystkie składnikido garnka do zapiekania dodałam wszystkie składniki, posypałam startym
żółtym serem, wymieszałam jeszcze raz na wierzch posypałam
seremwstawiłam do piekarnika nagrzanego na około 180 stopni na jakieś 30 minut

Jak widzicie zapiekankę można zrobić ze wszystkiego. Jest łatwa, szybka, często tania - bo ze składników, które i tak mamy w domu.
Zero dodatkowego nakładu. Dowolność uzasadniona. Czasami robię jeszcze zapiekankę z
ziemniakami. Ale
ziemniaki rzadko mam w domu, częściej właśnie
makaron. Zapiekanka to też jeden ze sposobów na pozbycie się resztek jedzenia :) Nie lubię go wyrzucać. Dobrym pomysłem jest też pizza. Moi znajomi robią taką co piątek - przed tygodniowymi zakupami.Czy zapiekanki bywają też u Was? Jakie macie pomysły? Chętnie zobaczę, by się zainspirować.Smacznego!