ßßß Cookit - przepis na faszerowany bakłażan

faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja obiadowa - faszerowany bakłażan .
Bakłażana w takiej formie robiłam pierwszy, ale już wiem, że nie ostatni raz. Częściej do faszerowania wybierałam cukinię bądź paprykę. Od bakłażana stroniłam, bo kilka razy jadłam i nie był jakoś specjalnie najlepszy, ale przy okazji robienia zakupów warzywnych patrzył na mnie dość ciekawie i kusząco. Kupiłam. Zrobiłam. Wyszło pysznie! Polecam i zapraszam.
Składniki:
3 połówki bakłażana
3 rodzaje ryżu (ja użyłam: brązowy, dziki i risotto)
mięso mielone (u mnie było wieprzowe)
3 ząbki czosnku
cebula
olej rzepakowy
przecier pomidorowy
ser żółty
przyprawy: sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól morska z pomidorami, papryka słodka, majeranek
Przygotowanie:
przekroiłam bakłażana na pół, wydrążyłam środek (nie używałam go do faszerowania, wykorzystałam do zapiekanki o której innym razem), posoliłam i odłożyłam na ręcznik papierowy do góry dnem
nastawiłam ryż, całą mieszankę razem, chodziło tylko o podgotowanie go, doszedł w piekarniku
przygotowałam mięso - na patelnię wylałam troszkę oleju rzepakowego, dodałam czosnek i cebulę, następnie mięso i przyprawy, poddusiłam
mięso i ryż wymieszałam razem
farsz włożyłam do bakłażana
bakłażany ułożyłam w formie, podlałam wodą i wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem), piekłam jakieś 60 minut
około 10 minut przed zakończeniem pieczenia na wierzch bakłażanów wyłożyłam nieco przecieru pomidorowego oraz posypałam startym serem
Całość wyszła bardzo dobra. Bakłażan nie był twardy, ale też nie rozpadał się. farsz był idealnie dopasowany. Było czuć różne rodzaje ryżu, co też dawało niezłych wrażeń kulinarnych :)
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/10/faszerowany-bakazan.html