Wykonanie
Dzisiaj propozycja obiadowa - faszerowany
bakłażan .
Bakłażana w takiej formie robiłam pierwszy, ale już wiem, że nie ostatni raz. Częściej do faszerowania wybierałam
cukinię bądź
paprykę. Od
bakłażana stroniłam, bo kilka
razy jadłam i nie był jakoś specjalnie najlepszy, ale przy okazji robienia zakupów warzywnych patrzył na mnie dość ciekawie i kusząco. Kupiłam. Zrobiłam. Wyszło pysznie! Polecam i zapraszam.

Składniki:3 połówki
bakłażana3 rodzaje
ryżu (ja użyłam: brązowy, dziki i risotto)
mięso mielone (u mnie było wieprzowe)3 ząbki
czosnkucebulaolej rzepakowyprzecier pomidorowyser żółtyprzyprawy:
sól,
papryka ostra,
pieprz ziołowy,
sól morska z
pomidorami,
papryka słodka,
majeranekPrzygotowanie:przekroiłam
bakłażana na pół, wydrążyłam środek (nie używałam go do faszerowania, wykorzystałam do zapiekanki o której innym razem), posoliłam i odłożyłam na ręcznik papierowy do góry dnemnastawiłam
ryż, całą mieszankę razem, chodziło tylko o podgotowanie go, doszedł w piekarnikuprzygotowałam
mięso - na patelnię wylałam troszkę
oleju rzepakowego, dodałam
czosnek i
cebulę, następnie
mięso i
przyprawy, poddusiłam
mięso i
ryż wymieszałam razemfarsz włożyłam do
bakłażanabakłażany ułożyłam w formie, podlałam
wodą i wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem), piekłam jakieś 60 minut



około 10 minut przed zakończeniem pieczenia na wierzch
bakłażanów wyłożyłam nieco
przecieru pomidorowego oraz posypałam
startym serem
Całość wyszła bardzo dobra.
Bakłażan nie był twardy, ale też nie rozpadał się. farsz był idealnie dopasowany. Było czuć różne rodzaje
ryżu, co też dawało niezłych wrażeń kulinarnych :)



Smacznego!