ßßß
Składniki:3 połówki bakłażana3 rodzaje ryżu (ja użyłam: brązowy, dziki i risotto)mięso mielone (u mnie było wieprzowe)3 ząbki czosnkucebulaolej rzepakowyprzecier pomidorowyser żółtyprzyprawy: sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól morska z pomidorami, papryka słodka, majeranekPrzygotowanie:przekroiłam bakłażana na pół, wydrążyłam środek (nie używałam go do faszerowania, wykorzystałam do zapiekanki o której innym razem), posoliłam i odłożyłam na ręcznik papierowy do góry dnemnastawiłam ryż, całą mieszankę razem, chodziło tylko o podgotowanie go, doszedł w piekarnikuprzygotowałam mięso - na patelnię wylałam troszkę oleju rzepakowego, dodałam czosnek i cebulę, następnie mięso i przyprawy, poddusiłammięso i ryż wymieszałam razemfarsz włożyłam do bakłażanabakłażany ułożyłam w formie, podlałam wodą i wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem), piekłam jakieś 60 minut

około 10 minut przed zakończeniem pieczenia na wierzch bakłażanów wyłożyłam nieco przecieru pomidorowego oraz posypałam startym serem
Całość wyszła bardzo dobra. Bakłażan nie był twardy, ale też nie rozpadał się. farsz był idealnie dopasowany. Było czuć różne rodzaje ryżu, co też dawało niezłych wrażeń kulinarnych :)

Smacznego!