Wykonanie
Witam kochani w pracowitym tygodniu przed Świętami. Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego myślę, że warto przygotować obok lżejszych dań coś całkiem prostego, sytego i z ładną prezencją.

Składniki na 6 dużych kotletów

około pół kg
mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)6 jaj ugotowanych na twardo2 łyżki
jogurtu naturalnego lub
kefiru1 łyzeczka
musztardy1 surowe
jajo1 czerstwa
bułka lub 2-3 kromki
chleba1
cebula2 ząbki
czosnkupęczek
zieleniny -
szczypior lub
natka z
pietruszki1 łyżeczka przypraw
ziołowych -
pieprz ziołowy,
tymianek,
majeranek,
papryka mielona słodka i ostra+- płaska łyżeczka
soli do
mięsa2 łyżki
bułki tartejkilka łyżek
oleju do smażenia lub trochę
masła klarowanegoPrzygotowaniePrzepis na FILMIECzerstwe
pieczywo zalewam zimną
wodą.
Cebulę pokrojoną niedbale trochę
solę i podsmażam do zeszklenia. Po chwili dodaję
czosnek i
przyprawy ziołowe. Mieszam i podsmażam najdłużej pół minuty. Wyłączam i dodaję
paprykę. Mieszam.Po zmielonym
mięsie mielę cebulę podsmażoną i dobrze odciśnięte z
wody pieczywo. Dodaję do masy posiekany
szczypior,
sól,
musztardę,
jogurt,
jajko surowe i dokładnie mieszam.

Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Mieso jak odpocznie w marynacie lepiej się formuje.Jeśli
jajka po obraniu są mokre, warto je wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Dzięki temu
mięso lepiej do nich przylega. Dłoni tez nie moczyłam w wodzie przed formowaniem. Obkładam
jajka kolejno masą z
mielonego mięsa i obtaczam w niewielkiej ilości
bułki tartej. Podsmażam kotlety krótko na patelni na jasno rumiano a
potem dopiekam w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190-195 stopni C.Smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaŻyczę Wszystkim zaglądającym do mojej kuchni Pysznych Pogodnych Świąt WielkanocnychPozdrawiam Weronika