ßßß Cookit - przepis na Kotlety z jajkiem bombowe i pyszne

Kotlety z jajkiem bombowe i pyszne

nazwa

Wykonanie

Witam kochani w pracowitym tygodniu przed Świętami. Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego myślę, że warto przygotować obok lżejszych dań coś całkiem prostego, sytego i z ładną prezencją.
Składniki na 6 dużych kotletów
około pół kg mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
6 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyzeczka musztardy
1 surowe jajo
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki chleba
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek zieleniny - szczypior lub natka z pietruszki
1 łyżeczka przypraw ziołowych - pieprz ziołowy, tymianek, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
+- płaska łyżeczka soli do mięsa
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek oleju do smażenia lub trochę masła klarowanego
Przygotowanie
Przepis na FILMIE
Czerstwe pieczywo zalewam zimną wodą.
Cebulę pokrojoną niedbale trochę solę i podsmażam do zeszklenia. Po chwili dodaję czosnek i przyprawy ziołowe. Mieszam i podsmażam najdłużej pół minuty. Wyłączam i dodaję paprykę. Mieszam.
Po zmielonym mięsie mielę cebulę podsmażoną i dobrze odciśnięte z wody pieczywo. Dodaję do masy posiekany szczypior, sól, musztardę, jogurt, jajko surowe i dokładnie mieszam.
Wstawiam do lodówki na 30 minut. Mieso jak odpocznie w marynacie lepiej się formuje.
Jeśli jajka po obraniu są mokre, warto je wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Dzięki temu mięso lepiej do nich przylega. Dłoni tez nie moczyłam w wodzie przed formowaniem. Obkładam jajka kolejno masą z mielonego mięsa i obtaczam w niewielkiej ilości bułki tartej. Podsmażam kotlety krótko na patelni na jasno rumiano a potem dopiekam w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190-195 stopni C.
Smacznego!
Dziękuję za komentarze i polubienia
Życzę Wszystkim zaglądającym do mojej kuchni Pysznych Pogodnych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/03/kotlety-z-jajkiem-bombowe-i-pyszne.html