Wykonanie
Witam kochani. Podzielę się bardzo pysznym daniem, zdrowym i nie tak kalorycznym, jak tradycyjny
kurczak w panierce z tłustymi sosami. Soczysty filet podpiekam krótko, praktycznie bez tłuszczu na ceramicznej patelni z naturalnymi
przyprawami...

Składnikiporcja na 2-3 osobyokoło 30 dag
fileta z kurczakaokoło 0,5 kg
fasolki szparagowejnieco więcej niż pół szklanki
ryżu (moja szklanka ma 250 ml)
sałataświeże
zioła -
tymianek,
bazylia,
rozmarynpęczek
natki z
pietruszkipłaska łyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
papryki słodkiej1
cebula1-2 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
miodu1 łyżeczka
musztardy30-40 ml
wina lub
octu winnego (
owocowego)kilka kropel
oleju - 1 łyżeczka
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie
ryżuszczypta
ziół prowansalskichszczypta
paprykiciut posiekanego
czosnku lub suszonego1 łyżka
oleju lnianego lub innego
oleju tłoczonego na zimno1/3 części posiekanych świeżych
ziół razem z
natką pietruszkisól,
pieprz do smaku
Ryż gotuję tradycyjnie około 10 minut na małym ogniu w około 2 szklankach osolonej
wody. Wystarczy chwila, żeby go przegotować, co sprawi, że będzie, jak papka.
Przyprawy dodaję do ciepłego
ryżu. Szkoda by było, żeby stracić cenne składniki z
oleju lnianego, który nie
traci ich w temperaturze poniżej 60 stopni C ajest przecież ciepło, więc nie ma co się rozgrzewaćPrzygotowanie
fasolki szparagowejszczypta roztartych
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakupół łyżki
oleju lnianegoFasolkę dzielę na pół i gotuję bez końcówek na parze około 10 minut (czas zależy od twardości
fasolki - trzeba próbować). Można ją posolić trochę podczas gotowania. Kiedy nieco przestygnie przyprawiam powyżej podanymi
przyprawami i gotowe. Jest bardzo smaczna i naprawdę nie potrzeba karmić się nasączoną
bułką tartą, która połyka mnóstwo tłuszczu.
Fasolka szparagowa ma mnóstwo wartości odżywczych i niewiele kalorii. Więcej...Przygotowanie sosu do
sałaty4-5 łyżek
jogurtu naturalnego1 łyżka
oleju lnianego1 łyżeczka
miodu1/3 posiekanych
ziół (
tymianek rozmaryn) z
natką pietruszkipłaska łyżeczka
chrzanu2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuSkładniki sosu mieszamy i polewamy umytą i osuszoną
sałatę. Jesli mniejsze liście lepiej ich nie rwać i nie rozdrabniać, bo
sałata traci na wyglądzie i smaku.Przygotowanie
fileta z kurczaka1. Umyty i osuszony filet kroję w grubsze kawałki. Robię to jeszcze przed przygotowaniem
fasolki i
ryżu, by
mięsko skruszyło się w prostej marynacie. Posypuję go szczyptą
soli i
pieprzu. Dodaję
musztardę,
miód i kilka kropel
oleju. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie przyprawiam
sałatę, gotuje
ryż i
fasolkę.
Mięso wrzucam, nie na raz, na rozgrzaną patelnie ceramiczną i jak tylko trochę się zetnie i zrumieni, przerzucam na drugą stronę. Zaraz dodaję pokrojoną drobno
cebulkę. Po chwili dodaję
wino i posiekany
czosnek. Duszę 2-3 minuty. Sprawdzam miękkość. Posypuję ostatnią częścią świeżych
ziół i dla ożywienia koloru słodką mieloną
papryką. Sporo o tym pisania, ale obiad pyszny, treściwy i zdecydowanie lżejszy. Gorąco polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika