ßßß
Składnikiporcja na 2-3 osobyokoło 30 dag fileta z kurczakaokoło 0,5 kg fasolki szparagowejnieco więcej niż pół szklanki ryżu (moja szklanka ma 250 ml)sałataświeże zioła - tymianek, bazylia, rozmarynpęczek natki z pietruszkipłaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta papryki słodkiej1 cebula1-2 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka miodu1 łyżeczka musztardy30-40 ml wina lub octu winnego (owocowego)kilka kropel oleju - 1 łyżeczkasól, pieprz do smakuPrzygotowanie ryżuszczypta ziół prowansalskichszczypta paprykiciut posiekanego czosnku lub suszonego1 łyżka oleju lnianego lub innego oleju tłoczonego na zimno1/3 części posiekanych świeżych ziół razem z natką pietruszkisól, pieprz do smakuRyż gotuję tradycyjnie około 10 minut na małym ogniu w około 2 szklankach osolonej wody. Wystarczy chwila, żeby go przegotować, co sprawi, że będzie, jak papka. Przyprawy dodaję do ciepłego ryżu. Szkoda by było, żeby stracić cenne składniki z oleju lnianego, który nie traci ich w temperaturze poniżej 60 stopni C ajest przecież ciepło, więc nie ma co się rozgrzewaćPrzygotowanie fasolki szparagowejszczypta roztartych ziół prowansalskichsól, pieprz do smakupół łyżki oleju lnianegoFasolkę dzielę na pół i gotuję bez końcówek na parze około 10 minut (czas zależy od twardości fasolki - trzeba próbować). Można ją posolić trochę podczas gotowania. Kiedy nieco przestygnie przyprawiam powyżej podanymi przyprawami i gotowe. Jest bardzo smaczna i naprawdę nie potrzeba karmić się nasączoną bułką tartą, która połyka mnóstwo tłuszczu. Fasolka szparagowa ma mnóstwo wartości odżywczych i niewiele kalorii. Więcej...Przygotowanie sosu do sałaty4-5 łyżek jogurtu naturalnego1 łyżka oleju lnianego1 łyżeczka miodu1/3 posiekanych ziół (tymianek rozmaryn) z natką pietruszkipłaska łyżeczka chrzanu2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz do smakuSkładniki sosu mieszamy i polewamy umytą i osuszoną sałatę. Jesli mniejsze liście lepiej ich nie rwać i nie rozdrabniać, bo sałata traci na wyglądzie i smaku.Przygotowanie fileta z kurczaka1. Umyty i osuszony filet kroję w grubsze kawałki. Robię to jeszcze przed przygotowaniem fasolki i ryżu, by mięsko skruszyło się w prostej marynacie. Posypuję go szczyptą soli i pieprzu. Dodaję musztardę, miód i kilka kropel oleju. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie przyprawiam sałatę, gotuje ryż i fasolkę.Mięso wrzucam, nie na raz, na rozgrzaną patelnie ceramiczną i jak tylko trochę się zetnie i zrumieni, przerzucam na drugą stronę. Zaraz dodaję pokrojoną drobno cebulkę. Po chwili dodaję wino i posiekany czosnek. Duszę 2-3 minuty. Sprawdzam miękkość. Posypuję ostatnią częścią świeżych ziół i dla ożywienia koloru słodką mieloną papryką. Sporo o tym pisania, ale obiad pyszny, treściwy i zdecydowanie lżejszy. Gorąco polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika