Wykonanie
W sezonie na świeże warzywa pomysłów na drugie dania jest mnóstwo. Polecam kompletne danie, smaczne i wartościowe, które zadba o naszą kondycję przez cały dzień.
Drób z warzywami jest szybki w przygotowaniu, zwłaszcza, jak użyjemy niekłopotliwych filetów. Wówczas takie danie można upichcić w 15 minut.

Składniki na 2 osoby2 udka lub inne części albo duża połówka filetapół szklanki
wina lub 40-50 ml
octu winnego250 g ugotowanego
bobu1 spora
papryka słodka (użyłam czerwonej dla koloru)1
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka z brzuszkiem
miodu1 łyżeczka mieszanki
ziół-
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie, szczypta
chilli2 łyżeczki posiekanych świeżych
ziół-
tymianek,
oregano...
sól do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie LINK
Bób najlepiej ugotować nieco wcześniej. Wrzucam go na lekko osolony wrzątek i gotuję około 5 minut tak, żeby się nie rozmazywał. Odcedzam. Na zimno obieram ze skórek.Osuszone kawałki
kurczaka układam na rozgrzanej nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na sucho. Podsmażam kilka minut na rumiano. Przewracam na druga stronę i smażę kilka minut. Dodaję
wino.
Alkohol po chwili wyparuje zostawiając na patelni sporą dawkę smaku i dodatkowo sprawi, że
kurczak będzie bardziej soczysty. Mniej więcej w połowie podsmażania dodaję pokrojoną
cebulę i suszone
zioła. Rumienię ją na tłuszczu, który wytopił się z zewnętrznych części
mięsa. Na około 10 minut przed końcem, jak
mięso wyraźnie zmięknie, dodaję pokrojoną
paprykę, Nie
soliłam kurczaka przed obróbką termiczną. Robię to pod koniec. Dodaję także
miód dla lepszego smaku a po chwili posiekany
czosnek ze świeżymi
ziołami. W razie potrzeby, jak sucho na patelni dodaję ciut
wody-tyle, ile potrzebuje sosu. Warto użyć pokrywy i co jakiś czas odwracać
mięso, żeby jednakowo się dusiło. Na dwie minuty przed końcem, jak
papryka i
mięso odpowiednie na miękkość, dodaję
bób. Mieszam. Próbuję i koryguje smak. Jeśli
sos jest zbyt rzadki, dodaję jeszcze trochę
wody. Sos można zagęścić odrobiną
mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości
wody, choć z reguły nie potrzeba tego robić.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika