Wykonanie

Polecam bogate w
białko danie. Oczywiście, że prościej będzie z
kiełbaską albo z
szynką, ale spróbujcie z
kurczakiem. Rewelacja!!! Szczerze
powiem, że ja uwielbiam
fasolę w każdej postaci -
fasola tylko z warzywami jest także bardzo smaczna.Składnikiporcja na 4-5 osób

0,5 kg
fasoli Jaś0,5 kg
fileta z kurczaka (można więcej)6 średnich
marchewek2 średnie
pietruszkimały
selerzioła świeże lub suszone (z cząbrem na przykład; mieszanka prowansalska)1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki2
liście laurowe4-5 ziaren ziela ang.1 średnia
cebula2-3 pazurki
czosnkuokoło 300 ml
przecieru pomidorowego1 łyżka
mąki pszennej lub 2 łyżki
bułki tartej1-2 łyżki
oleju1,5 łyżki
octu balsamicznegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanieZobacz, jak przygotowuję
fasolę na filmie1.
Fasolę zalewam zimną
wodą z dnia na dzień. Moczę ją minimum 12 godzin.
Wodę wylewam a
fasolę porządnie jeszcze płuczę na sicie. Więcej o
fasoliMożna także odlać pierwszą
wodę po zagotowaniu i zalać ziarna świeżą
wodą. (będzie to jeszcze lepszą gwarancją pozbycia się puryn - substancje szkodliwe powodujące fermentację w jelitach)2. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem fileta kroję w grubszą kostkę.
Solę i posypuję
ziołami i
słodką papryką. Polewam kilkoma kroplami
oleju i dodaję jeszcze pół łyżki
octu balsamicznego. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Do dań z
fasolą lub z
grochem, warto zaopatrzyć się w cząber, który bardzo dobrze pasuje do takich potraw i łagodzi głośne trawienie.

3. Wstawiam zalaną świeżą
wodą fasolę na palnik i delikatnie
solę. Gotuję z rozdrobnionymi warzywami do miękkości. Dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie. Po 20 minutach sprawdzam
fasolę, bo bywa, że bardzo szybko mięknie a nie chcę, żeby się rozlatywała. Dodaję
przecier pomidorowy,
zioła, łyżkę
octu balsamicznego i w razie potrzeby
sól. Gotuję dłużej w razie potrzeby.4. Rozgrzewam na patelni łyżkę
oleju i wrzucam, (ale nie na raz),
mięso z kurczaka.

Smażę około dwóch minut, mieszając przy tym, żeby jednakowo doszło. Dodaję do
mięsa posiekaną drobno
cebulę. Kiedy zmięknie, dodaję posiekany
czosnek i bardzo krótko smażę. Posypuję
mięso mąką i dobrze całość mieszam. Wrzucam do
fasoli i warzyw. Całość mieszam - bez obawy - kluski się nie zrobią. Łatwiej jest zamiast
mąki dodać od razu do
fasoli bułkę tartą albo
płatki owsiane i dobrze wymieszać. Próbuję ostatecznie i doprawiam do ostrości
pieprzem Cayenne. Spora ilość
marchewki i troszkę
octu balsamicznego daje pyszne poczucie równowagi słodko-kwaskowej. Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika