ßßß
Domowa lazania z 2 sosami do wyboru. Zrobiłam ją już jakiś czas temu ale czasu mało, a obowiązków wiele. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu tzn. w zależności który sos wybierzemy. Ten tradycyjny czy ten szybki;)Oczywiście podstawą jest makaron do lasagne, który zanim zaczniemy przekładać podgotowujemy przez kilka minut. Jako jedną z warstw możemy zastosować sos beszamelowy - jak to robią we Włoszech;) moja wersja jest z mozzarellą żółta i białą;) - dla mnie bardziej light;)
Pierwszy sos ten tradycyjnySkładniki:500g chudego mięsa wołowego2 średnie marchewki2 łodygi selera naciowego1 średnia cebula2 puszki pomidorów bez skórki - musimy je rozgnieść widelcem, tłuczkiem do ziemniaków - na miazgęoliwa z oliwek, mały kawałek masła1/4 szklanki dobrego białego wina3/4 szklanki wody1 liść laurowypieprz czarny świeżo mielony ,sólgałka muszkatołowaopcjonalnie - tarty ser do posypania daniaPrzygotowanie:Danie gotujemy przez cały czas na wolnym ogniu.I. W garnku na oliwie z oliwek podgotowujemy pokrojone w kostkę: marchew, selera naciowego i cebulę. Po chwili dodajemy masło, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy - ok. 10minut.II. Gdy warzywa podduszą się dodajemy do nich mięso - ok. 15-20 minutIII. Gdy mięso podgotuje się dodajemy białe wino, wodę, rozgniecione pomidory oraz liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania zauważymy, iż sos redukuje się. Po 1,5 h winniśmy sprawdzić czy nie brakuje nam przypraw. Ja mimo tego, iż nie daje prawie w ogóle soli musiałam jej dać całkiem sporo, podobnie pieprzu. - dodajemy odrobinę przypraw, mieszamy dokładnie i po kilku minutach ponownie próbujemy. Musimy pamiętać, iż przyprawy muszą mieć czas na przegryzienie się. Ponadto dodałam płaska łyżeczkę cukru (pomidory z puszki były mocno kwaskowate).IV. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sos szybki;)Składniki:Pół kilo mielonego(mieszanka dowolna;))Ketchup pikantny ja stosuje Kotlin- pól litrowego słoika(przy dużej ilości sosu, jeśli chcemy taki sos jak na zdjęciach wystarczą 2 chochelki i mniejsza ilość wody do mięsa;)4 ząbki czosnku1 średnia cebulaPrzyprawy: po jednej łyżeczce płaskiej pieprz czerwony i czarny, papryka słodka, chili, tymianek, cząber, rozmaryn, majeranekpo 3 łyżeczki czubate oregano, bazylia,Przygotowanie:Podsmażamy mięso z niewielka ilością tłuszczu. dodajemy zgnieciony czosnek i cebule pokrojona w kostkę. Gdy mięso się zarumieni dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy dodając odrobinę wody by mięso nam się nie przypaliło. Po około 10 min. dolewamy wody, tak aby zakryła mięso i czekamy aż się zagotuje następnie dodajemy ketchup, dokładnie mieszamy i znowu czekamy aż sos się zagotuje. Następnie próbujemy sosu w razie konieczności dodajemy jeszcze przypraw - najczęściej trochę sypanego czosnku, oregano i bazylię oraz jeśli ktoś lubi czegoś ostrego. Następnie czekamy aż woda w sosie się zredukuje po około 15 min. sos jest gotowy.Przygotowanie lazanii - finalne: na spód blaszki - ja wzięłam keksówkę - układamy warstwy:makaronsosser mozzarella biały - cienkie plastrymakaronsosser mozzarella biały - cienkie plastrysosmakaronstarty ser mozarella żółtyPosypujemy bazylią i oregano wedle uznania;)Pieczemy 20-30 minut w 180 st. C