Wykonanie

Domowa lazania z 2 sosami do wyboru. Zrobiłam ją już jakiś czas temu ale czasu mało, a obowiązków wiele. Jest pyszna i szybka w przygotowaniu tzn. w zależności który sos wybierzemy. Ten tradycyjny czy ten szybki;)Oczywiście podstawą jest
makaron do lasagne, który zanim zaczniemy przekładać podgotowujemy przez kilka minut. Jako jedną z warstw możemy zastosować
sos beszamelowy - jak to robią we Włoszech;) moja wersja jest z
mozzarellą żółta i białą;) - dla mnie bardziej light;)

Pierwszy sos ten tradycyjnySkładniki:500g chudego
mięsa wołowego2 średnie
marchewki2
łodygi selera naciowego1 średnia
cebula2 puszki
pomidorów bez skórki - musimy je rozgnieść widelcem, tłuczkiem do
ziemniaków - na miazgę
oliwa z oliwek, mały kawałek
masła1/4 szklanki dobrego
białego wina3/4 szklanki
wody1
liść laurowypieprz czarny świeżo mielony ,
sólgałka muszkatołowaopcjonalnie - tarty
ser do posypania daniaPrzygotowanie:Danie gotujemy przez cały czas na wolnym ogniu.I. W garnku na
oliwie z oliwek podgotowujemy pokrojone w kostkę:
marchew,
selera naciowego i
cebulę. Po chwili dodajemy
masło,
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy - ok. 10minut.II. Gdy warzywa podduszą się dodajemy do nich
mięso - ok. 15-20 minutIII. Gdy
mięso podgotuje się dodajemy
białe wino,
wodę, rozgniecione
pomidory oraz
liść laurowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania zauważymy, iż sos redukuje się. Po 1,5 h winniśmy sprawdzić czy nie brakuje nam przypraw. Ja mimo tego, iż nie
daje prawie w ogóle
soli musiałam jej dać całkiem sporo, podobnie
pieprzu. - dodajemy odrobinę przypraw, mieszamy dokładnie i po kilku minutach ponownie próbujemy. Musimy pamiętać, iż
przyprawy muszą
mieć czas na przegryzienie się. Ponadto dodałam płaska łyżeczkę
cukru (
pomidory z puszki były mocno kwaskowate).IV. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki
gałki muszkatołowej.

Sos szybki;)Składniki:Pół kilo mielonego(mieszanka dowolna;))
Ketchup pikantny ja stosuje Kotlin- pól litrowego słoika(przy dużej ilości sosu, jeśli chcemy taki sos jak na zdjęciach wystarczą 2 chochelki i mniejsza ilość
wody do
mięsa;)4 ząbki
czosnku1 średnia
cebulaPrzyprawy: po jednej łyżeczce płaskiej
pieprz czerwony i czarny,
papryka słodka,
chili,
tymianek, cząber,
rozmaryn,
majeranekpo 3 łyżeczki czubate
oregano,
bazylia,Przygotowanie:Podsmażamy
mięso z niewielka ilością tłuszczu. dodajemy zgnieciony
czosnek i
cebule pokrojona w kostkę. Gdy
mięso się zarumieni dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy dodając odrobinę
wody by
mięso nam się nie przypaliło. Po około 10 min. dolewamy
wody, tak aby zakryła
mięso i czekamy aż się zagotuje następnie dodajemy
ketchup, dokładnie mieszamy i znowu czekamy aż sos się zagotuje. Następnie próbujemy sosu w razie konieczności dodajemy jeszcze przypraw - najczęściej trochę sypanego
czosnku,
oregano i
bazylię oraz jeśli ktoś lubi czegoś
ostrego. Następnie czekamy aż
woda w sosie się zredukuje po około 15 min.
sos jest gotowy.Przygotowanie lazanii - finalne: na spód blaszki - ja wzięłam keksówkę - układamy warstwy:
makaronsos
ser mozzarella biały - cienkie plastry
makaronsos
ser mozzarella biały - cienkie plastrysos
makaronstarty ser mozarella żółtyPosypujemy
bazylią i
oregano wedle uznania;)Pieczemy 20-30 minut w 180 st. C