Wykonanie
Tradycyjne włoskie spaghetti bolognese jest wieprzowo-wołowe oraz dodajemy do niego
pomidory i przecier, a następnie gotuję się je przez ok 2-3godzin. Moja wersja spaghetti będzie szybsza, ale równie smaczna. Spaghetti jest jedynym moim daniem, które uważam za naprawdę rewelacyjne, ale nieszczególnie zdrowe ze względu na ilość
ketchupu, który do niego dodajemy. Czym było by życie bez przyjemności? Dlatego jemy je mimo tego;)
Spaghetti bolońskie/Tortelliniok. 6 dużych porcje daniaSkładniki:
Makaron spaghetti/ Pierożki tortellini
Ser zółty stary - ilość wedle uznaniaPół kilo mielonego(mieszanka dowolna;))
Ketchup pikantny ja stosuje Kotlin- pól litrowego słoika(przy dużej ilości sosu, jeśli chcemy taki sos jak na zdjęciach wystarczą 2 chochelki i mniejsza ilość
wody do
mięsa;)4 ząbki
czosnku1 średnia
cebulaPrzyprawy: po jednej łyżeczce płaskiej
pieprz czerwony i czarny,
papryka słodka,
chili,
tymianek, cząber,
rozmaryn,
majeranekpo 3 łyżeczki czubate
oregano,
bazylia,
Przygotowanie sos:!Polecam w szczególności
mięso mielone na miejscu w sklepie lub mielone samodzielnie w domu- wtedy wiemy co jemy, a
mięso przy smażeniu nie ma brzydkiego zapachu, ani nie uwalniają się duże ilości tłuszczu. Najlepsze jest
mięso z
łopatki wieprzowej i
wołowina lub
mięso z indyka - możemy je zmieszać w dowolnych proporcjach!Podsmażamy
mięso z niewielka ilością tłuszczu. dodajemy zgnieciony
czosnek i
cebule pokrojona w kostkę. Gdy
mięso się zarumieni dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy dodając odrobinę
wody by
mięso nam się nie przypaliło. Po około 10min. dolewamy
wody, tak aby zakryła
mięso i czekamy aż się zagotuje następnie dodajemy
ketchup, dokładnie mieszamy i znowu czekamy aż sos się zagotuje. Następnie próbujemy sosu w razie konieczności dodajemy jeszcze przypraw - najczęściej trochę sypanego
czosnku,
oregano i
bazylię oraz jeśli ktoś lubi czegoś
ostrego. Następnie czekamy aż
woda w sosie się zredukuje po około 15 min.
sos jest gotowy.Wersja spaghetti:Do tej wersji sos powinien być gęsty tak, aby oblepiał
makaron a nie zostawał na talerzu. Jako dodatki proponuje świeżą
natkę pietruszki,
kukurydzę oraz starty
żółty ser. ! Duża ilość kucharzy radzi aby to
makaron dodawać do sosu a nie sos do
makaronu - aby nie powstała nam jedna wielka "kluchu". Ponadto cześć kucharzy radzi aby podgrzewać sos na patelni z
makaronem - to powoduje dodatkowa redukcję niepotrzebnej
wody oraz odpowiednie wymieszanie się składników potrawy.! Jest to jedno z tych dań po którym mój mąż został moim niewolnikiem:D
Wersja tortellini:!Rada! Sos do tortellini powinien być bardziej rzadki ze względu na to, iż pierożki wchłoną jego część i potrawa może być za gęsta lub za sucha.W naczyniu żaroodpornym mieszamy sos z ugotowanymi pierożkami tortellini posypujemy po wierzchu
serem oraz
bazylią lub
oregano i wstawiamy do piekarnika na ok 10min. w temp 200st. C. Smacznego!