ßßß
Dynia - królowa jesieni - zagościła i na moim stole. W tym przepisie jest słodka i towarzyszy słodyczy mięciutkiego mięsa przeplatanej nienachalną ostrością tajskiego dressingu i rukoli.Polecam z czystym sumieniem - naprawdę pyszna sprawa na lunch, lekki obiad albo popisową kolację."Dynię deserową" (czyli kawałki dyni uwięzione w słoiku i zalane cukrowym, lekkim syropem), o której mowa w przepisie, dopadłam na poznańskich Targach Smaków Regionów, które odbyły się w zeszły weekend. Pochodzi z gospodarstwa ekologicznego Państwa Krystyny i Andrzeja Hapka. Żałuję, że nie prowadzą sklepu internetowego, bo z chęcią sprowadziłabym sobie więcej tego pomarańczowego cuda... No ale trudno. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - z racji braku innych możliwości na pewno zrobię ją w najbliższym czasie sama w domu, więc możecie spodziewać się przetworowego przepisu :-)Tymczasem spróbujcie znaleźć podobne cudo w sklepie.Co będzie potrzebne?Kurczak:2 duże piersi z kurczaka (czyli jedna podwójna)3 łyżki miodu wielokwiatowego1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka (u mnie po szczypcie: słodkiej papryki, kolendry, tymianku, majeranku, szałwii, natki pietruszki, gorczycy)pieprz (do smaku)sól (do smaku)1 łyżka masła1 łyżka oleju (u mnie z pestek winogron)+ miska, tłuczek, garnuszek, patelniaDressing (inspiracja - warsztaty grillowe z Tomkiem Jakubiakiem):mała doniczka świeżej kolendrypapryczka chili4 ząbki czosnku4 łyżki miodu wielokwiatowego1 łyżka jasnego sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowego3 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)sok z 1,5 limonkisól (do smaku)pieprz (do smaku)+ blenderSałata:sałata lodowaopakowanie rukoli1 słoiczek dyni deserowejowoce granatudojrzewający, twardy ser kozi (może być też parmezan)+ misa do sałatyJak to zrobić?Kurczak:Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, rozbijamy leciutko tłuczkiem. Składniki marynaty mieszamy w garnuszku i zalewamy nią mięso. Nacieramy i odstawiamy na co najmniej godzinę (idealnie - na całą noc).Smażymy na maśle i oleju do zezłocenia (nie martwcie się, jeśli miejscami kurczak będzie bardzo mocno brązowy - to znak, że skarmelizował się miód). Odstawiamy do wystygnięcia.Dressing:Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do gładkości.Sałata:Sałatę lodową rwiemy na średnie kawałki, wkładamy do misy. Rukolę przerywamy na pół, również umieszczamy w misie. Mieszamy.Wsypujemy odcedzoną dynię deserową, pestki granatu. Mięso kroimy w paski, układamy na wierzchu. Całość posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Polewamy dressingiem.WAŻNE: dressingiem polewamy sałatę tuż przed podaniem, a najlepiej, jeśli każdy zrobi to we własnym zakresie, kiedy jego porcja znajdzie się na talerzu.Smacznego! :-)



Przepis dodaję do akcji: