Wykonanie
Dynia - królowa jesieni - zagościła i na moim
stole. W tym przepisie jest słodka i towarzyszy
słodyczy mięciutkiego
mięsa przeplatanej nienachalną ostrością tajskiego dressingu i
rukoli.Polecam z czystym sumieniem - naprawdę pyszna sprawa na lunch, lekki obiad albo popisową kolację."
Dynię deserową" (czyli kawałki dyni uwięzione w słoiku i zalane
cukrowym, lekkim
syropem), o której
mowa w przepisie, dopadłam na poznańskich Targach Smaków Regionów, które odbyły się w zeszły weekend. Pochodzi z gospodarstwa ekologicznego Państwa Krystyny i Andrzeja Hapka. Żałuję, że nie prowadzą sklepu internetowego, bo z chęcią sprowadziłabym sobie więcej tego
pomarańczowego cuda... No ale trudno. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - z racji braku innych możliwości na pewno zrobię ją w najbliższym czasie sama w domu, więc możecie spodziewać się
przetworowego przepisu :-)Tymczasem spróbujcie znaleźć podobne cudo w sklepie.Co będzie potrzebne?
Kurczak:2 duże
piersi z kurczaka (czyli jedna podwójna)3 łyżki
miodu wielokwiatowego1 łyżka
oleju sezamowego2 łyżki
sosu Worcestershire2 łyżki ulubionej
przyprawy do kurczaka (u mnie po szczypcie:
słodkiej papryki,
kolendry,
tymianku,
majeranku,
szałwii,
natki pietruszki,
gorczycy)
pieprz (do smaku)
sól (do smaku)1 łyżka
masła1 łyżka
oleju (u mnie z pestek
winogron)+ miska, tłuczek, garnuszek, patelniaDressing (inspiracja - warsztaty grillowe z Tomkiem Jakubiakiem):mała doniczka świeżej
kolendrypapryczka chili4 ząbki
czosnku4 łyżki
miodu wielokwiatowego1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego3 łyżki
oleju (u mnie z pestek
winogron)sok z 1,5
limonkisól (do smaku)
pieprz (do smaku)+ blender
Sałata:
sałata lodowaopakowanie
rukoli1 słoiczek dyni deserowej
owoce granatudojrzewający, twardy
ser kozi (może być też
parmezan)+ misa do
sałatyJak to zrobić?
Kurczak:
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, rozbijamy leciutko tłuczkiem. Składniki marynaty mieszamy w garnuszku i zalewamy nią
mięso. Nacieramy i odstawiamy na co najmniej godzinę (idealnie - na całą noc).Smażymy na
maśle i
oleju do zezłocenia (nie martwcie się, jeśli miejscami
kurczak będzie bardzo mocno brązowy - to znak, że skarmelizował się
miód). Odstawiamy do wystygnięcia.Dressing:Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do gładkości.
Sałata:
Sałatę lodową rwiemy na średnie kawałki, wkładamy do misy.
Rukolę przerywamy na pół, również umieszczamy w misie. Mieszamy.Wsypujemy odcedzoną
dynię deserową, pestki
granatu.
Mięso kroimy w paski, układamy na wierzchu. Całość posypujemy startym na drobnych oczkach
serem. Polewamy dressingiem.WAŻNE: dressingiem polewamy
sałatę tuż przed podaniem, a najlepiej, jeśli każdy
zrobi to we własnym zakresie, kiedy jego porcja znajdzie się na talerzu.Smacznego! :-)





Przepis dodaję do akcji: