ßßß Cookit - przepis na Rukola, truskawki i feta

Rukola, truskawki i feta

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo, bardzo nie lubię być chora. No ale kiedy już się zdarzy jakiś paskudny wirus albo upierdliwa bakteria, to trzeba sobie jakoś radzić. Zazwyczaj człowiek w takich chwilach nie ma w ogóle siły jeść, nie wspominając już o gotowaniu. Zostaje wtedy albo telefon do pizzerii albo coś prostego, pożywnego, lekkiego i szybkiego do zrobienia.
Ja ostatkiem sił machnęłam tę sałatkę (zdjęcia są z jeszcze przedchorobowej sesji). Kwestią kluczową jest tutaj dressing, który już wcześniej pojawił się na blogu przy okazji tego przepisu.
Co będzie potrzebne?
opakowanie rukoli (może być też mieszanka ulubionych sałat)
300 g truskawek
250 g fety z mleka krowiego albo koziego
+ miska
Dressing (inspiracja - warsztaty grillowe z Tomkiem Jakubiakiem):
doniczka świeżej kolendry
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron)
sok z 1,5 limonki
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
+ blender
Jak to zrobić?
Rukolę rwiemy na pół i wkładamy do miski.
Truskawki i fetę kroimy w kostkę i wsypujemy do sałaty. Mieszamy.
Skrapiamy dressingiem dopiero na talerzu!
Dressing:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji.
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2013/03/rukola-truskawki-i-feta.html