Wykonanie
Wybór najróżniejszych smarowideł do
pieczywa jest w sklepach ogromny -
serki topione we wszystkich smakach,
pasty rybne i jajeczne, klasyczne białe
twarożki... Nic tak jednak nie smakuje, jak pasta domowej roboty - tylko z tych składników, które znamy i lubimy, bez sztucznych dodatków, zdrowa i naturalna.Oto garść przepisów na znakomite pasty i smarowidełka kanapkowe. Minimalistyczny, ale wyśmienity pomysł na śniadanie - kroimy
chleb, smarujemy i gotowe, nie potrzeba nawet
masła i dodatków.Zasada jest zawsze taka sama: obrane i pokrojone składniki miksujemy blenderem na gładką masę, po czym odstawiamy pastę do lodówki na minimum 1 godzinę.1
awokado,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
soku z cytryny,
sól,
pieprz,2 łyżki
oliwy z oliwek,
ostra papryka lub
chili szczypta (opcjonalnie).http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-paste-do-smarowania-pieczywa-podajemy-przepisy-na-pasty,17_36722.htmlZ
awokadoSkładniki:1 miękkie
awokado1 ząbek
czosnku lub 1/2
czerwonej cebuli3 łyżki
soku z cytrynyoliwa z oliwekszczypta
chillisól,
pieprz do smakuOliwkowaSkładniki:1 słoik zielonych
oliwek1 ząbek
czosnku1
ostra papryczka50 ml
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznegosól,
pieprz do smakuZ
wędzonej makreliSkładniki:250 g białego
twarogu150 g
wędzonej makreli1/2 szklanki
śmietanypęczek
szczypiorkusól,
pieprz do smaku(w tym przypadku
szczypiorek, drobno posiekany, dodajemy po zmiksowaniu reszty składników).Z
mangoSkładniki:1 dojrzałe
mango50 ml
oleju słonecznikowego150 g
ananasa (może być z puszki)2 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżka ziaren
sezamu2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
chilliZ
kurczakaSkładniki:200 g chudej usmażonego
filetu z piersi kurczaka50 g
sera edamskiego2 łyżki
majonezu2 łyżki posiekanego
koperkuKilka listków posiekanej
bazylii1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smakuZ
cieciorkiSkładniki:1 puszka
cieciorki1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka chilli4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz do smakuZ
koziego seraSkładniki:1 opakowanie
koziego serkaGarść
orzechów włoskichSól, świeżo zmielony
pieprzPosmarowane tą pastą kanapki można polać odrobiną
miodu.SerowaSkładniki:250g dag
sera camembert250 g
sera twarogowego1
gruszka1
cebula dymkasól,
pieprz do smakuCzosnkowaSkładniki:3 ząbki
czosnku4 kromki czerstwego
chleba bez skórkispora garść
orzechów włoskich150 ml
oliwy z oliwek3 łyżki
octu winnego1 łyżka gęstego
jogurtu lub
śmietanysól,
pieprz do smaku