ßßß
Wybór najróżniejszych smarowideł do pieczywa jest w sklepach ogromny - serki topione we wszystkich smakach, pasty rybne i jajeczne, klasyczne białe twarożki... Nic tak jednak nie smakuje, jak pasta domowej roboty - tylko z tych składników, które znamy i lubimy, bez sztucznych dodatków, zdrowa i naturalna.Oto garść przepisów na znakomite pasty i smarowidełka kanapkowe. Minimalistyczny, ale wyśmienity pomysł na śniadanie - kroimy chleb, smarujemy i gotowe, nie potrzeba nawet masła i dodatków.Zasada jest zawsze taka sama: obrane i pokrojone składniki miksujemy blenderem na gładką masę, po czym odstawiamy pastę do lodówki na minimum 1 godzinę.1 awokado,1 ząbek czosnku,2 łyżki soku z cytryny,sól, pieprz,2 łyżki oliwy z oliwek,ostra papryka lub chili szczypta (opcjonalnie).http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-paste-do-smarowania-pieczywa-podajemy-przepisy-na-pasty,17_36722.htmlZ awokadoSkładniki:1 miękkie awokado1 ząbek czosnku lub 1/2 czerwonej cebuli3 łyżki soku z cytrynyoliwa z oliwekszczypta chillisól, pieprz do smakuOliwkowaSkładniki:1 słoik zielonych oliwek1 ząbek czosnku1 ostra papryczka50 ml oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprz do smakuZ wędzonej makreliSkładniki:250 g białego twarogu150 g wędzonej makreli1/2 szklanki śmietanypęczek szczypiorkusól, pieprz do smaku(w tym przypadku szczypiorek, drobno posiekany, dodajemy po zmiksowaniu reszty składników).Z mangoSkładniki:1 dojrzałe mango50 ml oleju słonecznikowego150 g ananasa (może być z puszki)2 łyżki ziaren słonecznika1 łyżka ziaren sezamu2 łyżki soku z cytrynyszczypta chilliZ kurczakaSkładniki:200 g chudej usmażonego filetu z piersi kurczaka50 g sera edamskiego2 łyżki majonezu2 łyżki posiekanego koperkuKilka listków posiekanej bazylii1 ząbek czosnkusól i pieprz do smakuZ cieciorkiSkładniki:1 puszka cieciorki1 cebula2 ząbki czosnku1 papryczka chilli4 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuZ koziego seraSkładniki:1 opakowanie koziego serkaGarść orzechów włoskichSól, świeżo zmielony pieprzPosmarowane tą pastą kanapki można polać odrobiną miodu.SerowaSkładniki:250g dag sera camembert250 g sera twarogowego1 gruszka1 cebula dymkasól, pieprz do smakuCzosnkowaSkładniki:3 ząbki czosnku4 kromki czerstwego chleba bez skórkispora garść orzechów włoskich150 ml oliwy z oliwek3 łyżki octu winnego1 łyżka gęstego jogurtu lub śmietanysól, pieprz do smaku