Wykonanie
czas 1 dzieńporcja na małe przyjęcieskładniki;2 paczki
białego chleba tostowegoPasta z
kurczakiempół kostki
twarogupół szklanki
majonezu1 posiekana
cebula1 łyżka
soku z cytryny1 podwujna
pierś z kurczaka upieczona z
solą i
pieprzemsól i
pieprzPasta jajeczna8
jajek na twardo2/3 szklanki
majonezu1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych
oliwek1 drobno posiekana
czerwona cebulasól i
pieprzPasta serowa z pesto1 szklanka liści
bazyliipół szklanki płaskich liści
natki pietruszki2 zmiażdżone ząbki
czosnku,3 łyżki
oleju500 g
twarogu3 łyżki kwaśnej
śmietanysól i
pieprzprzygotowaniePrzygotuj pastę z
kurczakiemDokładnie wymieszaj wszystkie składnik, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki.Przygotuj
pastę jajecznąZetrzyj
jajka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z
majonezem, posiekanymi
oliwkami i
cebulą oraz dopraw do smaku. Wstaw do lodówki.Przygotuj pasta serowa z pestoZmiel
bazylię i
natkę z
czosnkiem i
oliwą na gładką pastę. Dodaj
twarożek i zmiel, wlewając tyle
śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Dopraw do smakuWyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią plastikową tak, żeby brzegi folii wystawały na zewnątrz. Odkrój skórkę od kromek
chleba tostowego . Ciasno wyłóż dno i ścianki tortownicy
chlebem . Rozprowadź pastę z
kurczakiem na warstwie
chleba i przykryj kolejną warstwą kawałków
pieczywa. Rozprowadź na niej
pastę jajeczną i znów przykryj kromeczkami. Na wierzch nałóż warstwę pasty twarogowej z pesto, zachowując część tej pasty do ozdobienia
tortu kanapkowego. Na wierzchu znów rozłóż warstwę małych kanapeczek. Zawiń wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij tort kanapkowy z tortownicy, zdejmij folię i ozdób pozostałą pastą z pesto za pomocą szprycy albo
torebki foliowej z odciętym dolnym
rogiem. Podawaj w kawałkach, jak tort.