Wykonanie
Składniki:- 1 podwójny
filet z kurczaka- 1/2kg
bobu- 1/3 szklanki
śmietany słodkiej 18%-
sok z cytryny-
sól i
pieprz-
natka pietruszki-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy
solą i
pieprzem.2.
Bób gotujemy w osolonej wodzie (uważać by go nie rozgotować), gotowy odcedzamy i obieramy ze skórki. 1/4
bobu odkładamy na bok, pozostały miksujemy na gładko ze
śmietaną, przyprawiamy do smaku
sokiem z cytryny oraz
solą i
pieprzem.3.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym
oleju, na złoty kolor, następnie dodajemy mus z
bobu, mieszamy, pozostawiamy na palniku jeszcze przez chwilę (jeśli danie jest zbyt gęste można dodać odrobinę
wody). Przed podaniem mieszamy z odłożonym
bobem, posypujemy
natką pietruszki. Do
kurczaka doskonale pasuje
makaron, czy
ryż.