ßßß Cookit - przepis na PIJANY KURCZAK

PIJANY KURCZAK

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj, przeważnie jak w każdy czwartek propozycja na ekspresowy obiad.
Ta pochodzi z miesięcznika Kuchnia (5-2011) i przedstawiona jest jako DAJ MI 15 MINUT!, ale przygotowanie zajmuję jednak chwilkę dłużej :D
Składniki (dla 2 osób):
2 filety z kurczaka,
2 szalotki,
pęczek natki pietruszki,
330 ml jasnego piwa,
3 łyżki śmietany 18 %,
olej z pestek winogron,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Filety kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy posiekaną natkę i dusimy przez około 10 minut.
Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy natką.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/05/pijany-kurczak.html