Wykonanie
Bardzo często staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa,różnie z nimi bywa,czasami się udaje, czasami nie. Niektórych smaków nie jesteśmy w stanie przekazać,ponieważ możemy
mieć trudności z ich odtworzeniem.Czasami nam się uda,niekiedy wychodzi nam zupełnie coś innego. Kiedy byłam małą dziewczynką,Babcia zawsze przygotowywała dla nas
kurczaka w
śmietanie. Historia tej potrawy sięga czasy dzieciństwa mojej Mamy, przepis jest bardzo bardzo stary.Przepis na
kurczaka w
śmietanie jest przekazywany z pokolenia, na pokolenie, Babcia przekazała mojej Mamie,zaś Mama zdradziła tajniki córce.Dziś przepisem dzielę się z
wami.Najlepszy dróg do tej potrawy to
młody kogucik,cały smak,aromat zamknięty jest w sosie,który wytwarza się podczas gotowania. Czasy są jakie są,zamiast kogucika,lub
kurczaka wiejskiego możemy zamienić na
kurczaka hodowlanego lub
pierś z kurczaka.Nie będzie tak aromatyczny, wspaniały rozpływający się w ustach z uwagi na warunki w jakich jest hodowany
kurczak. Zapewniam was będzie równie pyszny i dobry, niezbyt często mam
kurczaka wiejskiego,przeważnie robię na
kurczaku ze sklepu i
piersi z kurczaka.Dziś przygotowałam
pierś z kurczaka w
śmietanie,do którego mam słabość, kalorii trochę w tym daniu jest,taka już jego uroda.
Kurczak w
śmietanie jest poezją smaku, jednym słowem "Niebo w gębie"
składniki.40 dag
piersi z kurczaka1/2 litra
śmietany kremówki 30%1 pęczek
natki pietruszkisól do smaku
pieprz kolorowy do smaku.
wykonanie
Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, dokładnie myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy
śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy
pierś z kurczaka,posiekaną
natkę pietruszki dokładnie mieszamy.Ważne by
kurczaka dodawać do gorącej
śmietany.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż
śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pierś z kurczaka podajemy z
ziemniakami,
ryżem i
pieczywem