Wykonanie
Za oknem szaro i zimno. Z niecierpliwością czekam na wiosenne promyczki słońca itęsknię za zapachem budzącej się do życia przyrody. W ramach poprawienia sobie nastroju przejrzałam wczoraj cały katalog zdjęć, które zrobiłam wiosną i latem ubiegłego roku. Kilka z nich zostało zrobione na giełdzie warzywno-owocowej i z jednego uśmiechnęły się do mnie dorodne
kalafiory. Natychmiast nabrałam ochoty na zupę
kalafiorową . Zapraszam Was na zimową wersję mojej kalafiorowej z
kurczakiem i
pieczarkami a wraz z pozdrowieniami zostawiam obraz wiosny.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 40 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:1 mały
kalafior4 duże
pieczarki300 g filetu
piersi kurczaka3 średnie
ziemniaki1,5 l
bulionu warzywnego1, 5 łyżki
oliwy50 ml
śmietany do zup2 łyżki posiekanej
pietruszkisólpieprzSposób wykonania:
kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy,
ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i płuczemy,
ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy
bulionem, kiedy
bulion zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy
kalafiory, gotujemy na wolnym ogniu, w tym czasie myjemy
filet kurczaka, osuszamy, kroimy w paseczki lub kostkę a następnie oprószamy
solą i
pieprzem,
pieczarki płuczemy i kroimy w plastry, na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
mięso kurczaka, podsmażamy około 7 min., dodajemy
pieczarki i smażymy całość jeszcze około 5 min.,
kurczaka z
pieczarkami dodajemy do gotującego się
bulionu z warzywami,całość gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie (około 15), pod koniec gotowania doprawiamy zupę
solą i
pieprzem, dodajemy
śmietanę,zagotowujemy i zestawiamy z ognia,podajemy z
natką pietruszki i świeżym
pieczywem.