Wykonanie
KURCZAK W PANIERCE KRAKERSOWEJPomysł na dzisiejszy niedzielny obiad znalazłam w gazetce zakupionej za 0,99zł pt. "Przepisy czytelników" - byłam raczej nastawiona sceptycznie, ale postanowiłam spróbować.
Powiem Wam, że jestem z efektu zadowolona, choć mogło być lepiej. Zresztą zawsze może wyjść lepiej...
Składniki:450g
piersi z kurczakapół opakowania
krakersów solonych,2 szklanki
maślanki naturalnej,4 łyżki
ketchupu,4 łyżki
masła bądź
margaryny,
sól,
pieprz, posiekana
natka pietruszki,dodatki –
ziemniaki lub
ryż lub frytki, surówka lub
buraczki ( ja wybrałam
ziemniaki z
buraczkami)Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, i kroimy w większe plastry. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Do miski wlewamy
maślankę i łączymy ją z
ketchupem. Dodajemy
mięso do masy maślankowej. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut. Tymczasem do innej miski lub talerza na zupę kruszymy
krakersy ( starłam na dużych oczkach na tarce). Następnie namoczone filety obtaczamy dokładnie w krakersowej panierce. Musimy lekko ją dociskać, aby nie odpadała od
mięsa. Do brytfanki układamy 3 łyżki
masła lub
margaryny, po czym układamy
mięso.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wkładamy do niego brytfankę z
mięsem na 30 minut.SMACZNEGO!Oczywiście Moi
Drodzy propozycja podania zależy tylko od Was. Ja dzisiaj wybrałam
ziemniaki oraz
buraczki z
papryka, które robiła moja babcia. Et voila obiad gotowy i
powiem, że był naprawdę łatwy do zrobienia!